Booking.com
Entertainment Zanimljivosti

Prilikom kupovina stvari za bebu, imamo nekoliko saveta kako da uštedite

ustedite prilikom kupovina stvari za bebu 2

Iskusne mame savetuju šta vam je neophodno za bebu i da li je zaista vredno bacati pare na sve te lepe i naizgled nezamenljive stvarčice.


Kada stvorite porodicu, vođenje računa o budžetu postaje prioritet. Ali kako da uštedite kad imate bebu? Iako vam to izgleda kao nemoguća misija, imamo dobru vest za vas: deca definitivno koštaju, ali ne morate da trošite toliko para, kao što vas drugi uveravaju, pogotovo kad su novorođenčad u pitanju”, kaže Met Beker, sertifikovani finansijski pomoćnik i osnivač sajta za finansijsko savetovanje “Mamin i tatin novac”. Postoji mnoštvo malih načina na koji možete da “srežete” novčane izdatke, a koji će se isplatiti na duge staze. Za početak, evo najvažnijih…

1. Kupujte preko interneta – ali ne sve

Onlajn kupovina nije svaki put najbolji način da uštedite. “Prijavila sam se na toliko mnogo onlajn sajtova za prodaju,” kaže Dajana, mama toje dece. “Mislila sam da je to dobar način da uštedim novac zato što me obaveštavaju o rasprodajama. Ali mnogo sajtova koji prodaju garderobu imaju minimalno stvari koje možete da izaberete za besplatnu isporuku, i onda uvek potrošim više nego što sam želela, ili postoji neka povoljnost koju nisam mogla da preskočim pa kupim stvari koje mi i nisu potrebne.”

Rešenje: Ograničite kupovinu preko interneta samo na stvari koje su vam zaista potrebne, koje obično kupujete u većim količinama (kao što su pelene), a ne nepotrebne stvari (igračke i odeća) i držite se sajtova koji ne naplaćuju dostavu, tj. imaju besplatnu dostavu (obratite pažnju i na iznos preko koga šalju besplatno). I ako je moguće, namestite automatsko slanje pošiljke da ne bi došli u iskušenje sledeći put da klikćete unaokolo i završite sa korpom punom stvari zbog kojih ćete zažaliti.

2. Budite pametni prilikom kupovine pelena

Na ovaj trošak morate da računate narednih nekoliko godina, tako da napravite strategiju da bi ste ugrabili najbolje ponude. Pravilo br.1: nikad ne kupujte pelene po punoj ceni – uvek ih možete naći na sniženju. Da biste bili sigurni, poredite cene sa najmanje tri mesta pre nego što ih kupite i uvek proverite da li postoje neki kuponi za sniženje. Drugi trik za uštedu novca: “Nikada nisam bila lojalna samo jednom brendu jer sam našla mnoge druge koji su takođe zadovoljavajući,” kaže mama Tina. “Tako da bilo koji brend da je na sniženju u toku meseca, ja ću ga kupiti.”

3. Potražite testere kod doktora ili u apoteci

Pored paketa sa uzorcima koji dobijete u porodilištu, slobodno se raspitajte na svim mestima gde vam padne na pamet gde bi mogli da imaju uzorke da vam daju. Ne stidite se, slobodno pitajte, danas većina apoteka i pedijatara dobija besplatne uzorke da bi mogli da ih reklamiraju. Mogu vas snadbeti sa skoro svim potrebnim stvarčicama – kremicama, šamponima, uljima…

Prilikom kupovina stvari za bebu, imamo nekoliko saveta kako da uštedite
Foto: Shutterstock

4. Raspitajte se na koje novčane naknade imate pravo

Dobro se raspitajte o programima vaše opštine, grada ili firme u kojoj ste zaposleni a koji se odnose na pomoć roditeljima.

5. Izaberite višefunkcionalnu opremu

Odabir kreveca koji kasnije može da se pretvori u krevet za dete je nešto što bi trebalo da se nađe i na vašoj listi potrepština. Na taj način ćete sigurno sačuvati novac. Postoji i druga oprema koja će smanjiti vaše troškove, poput stolice za hranjenje koja se pretvara u mali radni sto, jer deca brzo rastu a nećete uvek biti u prilici da kupujete novu opremu. Uvek pitajte prodavca da vam pokaže dva u jedan ili tri u jedan opcije.

Prilikom kupovina stvari za bebu, imamo nekoliko saveta kako da uštedite
Foto: Shutterstock

6. Prihvatite izazov, recite NE novoj odeći za bebe

Kada je u pitanju zdravlje ili sigurnost vašeg mališana, to vam ne ostavlja mnogo opcija da improvizujete, već morate kupiti nešto što je kvalitetno i od poverenja. Ali kupovina odeća za decu koju će vrlo brzo prerasti nije baš taj slučaj. “Odlučila sam da je odeća nešto za šta neću potrošiti puno novca u toku prve godine”, kaže Monika. “Dosta garderobe sam dobila na babinama koja je trajala dobrih šest meseci. Posle toga, zamenila sam stvari koje je moj sin prerastao za stvari koje će mu odgovarati narednih nekoliko meseci sa drugim mama.” Dobar primer je i nasleđivanje odeće od starije braće ili sestara, kao što su naše mame praktikovale i ništa nam nije falilo.

7. Kupujte na kraju meseca

Kada dođe vreme da kupujete krupnije, tj. skuplje stvari, radite to pred kraj meseca. Tokom meseca gledajte i pratite rasprodaje i ugrabite najpovoljniji trenutak. Na kraju meseca već će situacija biti jasna koliko novca vam je ostalo u slučaju da ste imali neke nepredviđene troškove, pa ćete znati i koliko novca možete da potrošite.

8. Birajte stvari koje možete koristiti više puta

Ako ste umorni od toga da svaki put provlačite svoju karticu jer je vreme da kupite (dug spisak stvari za bebe) ponovo, izaberite proizvode koje možete da upotrebite više puta, kao što su platnene pelene. Na ovaj način ćete da smanjite troškove na duge staze.

9. Unovčite stvari koje vam ne trebaju

Ukoliko ste dobili stvari za bebu koje već imate ili vam jednostavno ne trebaju možete ih pokloniti ili ih jednostavno prodati na nekom od sajtova i tako uštedeti novac. Ako imate račun, možete ih zameniti ili možda čak vratiti pare, što možete ostaviti sa strane za buduće potrepštine.

10. Ne ustručavajte se da pozajmite stvari

Da bi sačuvali par dinara sa strane (ili više), nemojte kupovati stvari koje ćete koristiti kratak vremenski period. Umesto toga, raspitajte se da li neko koga poznajete može na kratko da vam ih pozajmi. “Stvarno sam želela kolevku, da bi moje dete spavalo sa mnom u sobi, ali nisam mogla da izdvojim toliko novaca za nešto što ću koristiti samo par meseci,” kaže mama Endži. “Razgovarala sam sa prijateljicom o tome i ona me je povezala sa svojom sestrom koja mi je pozajmila svoju.”

11. Skratite svoju listu za kupovinu

Prirodno je da vas spopadne sindrom svijanja gnezda dok ste trudni. U prevodu: želite da kupite svaku sitnicu za vašu bebu. Bolji pristup? Kupujte apsolutno minimalno stvari koje su vam potrebne. Novorođenčad u stvari trebaju mnogo manje stvari nego što milsimo, zato ostavite kupovinu za posle porođaja, kad možete bolje da procenite šta vam je stvarno neophodno. Korisna stvar u svemu tome: sa mališanom, manje su šanse da ćete tragati za svakom sitnicom, što znači i manje troškove kad podvučete crtu na kraju meseca.

12. Napravite spisak za porodicu i prijatelje

Kad god novorođenče dođe na svet, od komšija preko tetaka, svi će želeti da vas zatrpaju raznoraznim poklonima. Ako vam je frižider već prepun, razmislite o listi koju možete razdeliti dragim ljudima na osnovu koje mogu da se orijentišu šta vam treba, kako bi vam doneli nešto zaista korisno.

 

 

 

(yumama)

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia