Booking.com
News Društvo

Poljoprivredna revolucija u Čačku: Hidromelioracioni sistem “Parmenac” započeo s probnim radom

cacak 1

U Čačku su danas svečano potpisani prvi ugovori o puštanju u probni rad hidromelioracionog sistema “Parmenac,”  što predstavlja značajan korak u unapređenju poljoprivredne proizvodnje ovog regiona. Ovim potezom, prvi korisnici sistema dobiće priliku da navodnjavaju oko 400 hektara poljoprivrednog zemljišta, čime će se značajno poboljšati uslovi za uzgoj različitih kultura.


 

Ceremonija potpisivanja ugovora okupila je brojne lokalne zvaničnike, poljoprivrednike i predstavnike medija. Hidromelioracioni sistem “Parmenac” je projektovan sa ciljem da modernizuje i unapredi navodnjavanje, čime će se povećati efikasnost i produktivnost poljoprivrednih gazdinstava u ovom delu Srbije.

Predstavnici lokalne samouprave istakli su značaj ovog projekta za razvoj poljoprivrede i ekonomije u Čačku. Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, naglasio je da će sistem “Parmenac” omogućiti poljoprivrednicima da bolje upravljaju svojim resursima, smanje rizik od suša i poboljšaju prinose. “Ovo je veliki korak napred za našu poljoprivrednu zajednicu. Sistem ‘Parmenac’ će omogućiti našim poljoprivrednicima da značajno unaprede svoje poslovanje i doprinesu razvoju čitavog regiona,” izjavio je Todorović.

Poljoprivrednici koji su potpisali ugovore su izrazili zadovoljstvo i optimizam u vezi sa novim sistemom. Mnogi od njih istakli su kako će mogućnost redovnog i kontrolisanog navodnjavanja pozitivno uticati na njihove useve i pomoći im da se suoče sa izazovima koje donose klimatske promene.

Sistem “Parmenac” je rezultat dugogodišnjih napora i ulaganja kako lokalne samouprave, tako i različitih donatora i partnera.

Projekat obuhvata izgradnju mreže kanala, pumpi i rezervoara, kao i instalaciju savremene opreme za navodnjavanje. U narednim fazama, planirano je širenje sistema kako bi se obuhvatile dodatne površine poljoprivrednog zemljišta i omogućilo još većem broju poljoprivrednika da iskoriste prednosti koje ovaj sistem pruža.

Ovaj projekat predstavlja samo jedan deo širih napora usmerenih ka modernizaciji poljoprivrede u Srbiji. Uz podršku države i lokalnih vlasti, planiraju se i dodatna ulaganja u infrastrukturu, edukaciju poljoprivrednika i uvođenje novih tehnologija koje će pomoći u povećanju konkurentnosti i održivosti poljoprivredne proizvodnje.

(pressserbia/foto: instagram)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia