Booking.com
News Društvo Kultura Srbija

Otkriven spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu

Otkriven spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu

Na Savskom trgu u Beogradu održana  je svečana ceremonija otkrivanja spomenika jednom od najznačajnijih srpskih vladara, osnivaču srednjovekovne srpske države, velikom županu Stefanu Nemanji.


Otkriven spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu

Na Savskom trgu u Beogradu intoniranjem himne Srbije počela je svečana ceremonija otkrivanja spomenika jednom od najznačajnijih srpskih vladara, osnivaču srednjovekovne srpske države, velikom županu Stefanu Nemanji.

Spomenik velikom županu visok 23 metra i težak 68 tona prikazuje rodonačelnika srednjovekovne srpske dinastije Nemanjića s mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci.Napravljen je u bronzi i delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, koji je danas izrazio žaljenje što neće moći da prisustvuje svečanosti, zbog nedavno preležanog korona virusa.

Otkriven spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu Otkriven spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu Otkriven spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu

Svečanosti na Savskom trgu prisustvuju i predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednik parlamenta Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić,Ministar inostranih poslova Nikola Selaković, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko  i mnogi drugi.

Otkriven spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu

Prisutnima se obratio i Milorad Dodik.

Danas sam posebno ponosan što ovde sa vama delim ovaj trenutak u kome svi Srbi odaju poštu Stefanu Nemanji, dajući pečat ujedinjenja. Vekovi iza nas su uvek bili borba za državu, kao i danas. Ovaj spomenik je nak našeg odnosa prema tome, spomenik koji će nadživeti vekove, i svedočiti, o ujedinjenju tradicionalnog i modernog. I samo na taj način može da se gradi moderno, da se stalno sećamo šta smo bili. Vreme je da se vratimo našim temeljima, a to su Stefan Nemanja i Sveti Sava. Mi u Srpskoj smo zagledani u Srbiju i željni smo njene snage. Neka žive Srbija i srpski narod, gde god se našao, rekao je Dodik.

Otkriven spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu

Posle Dodika, prisutnima se obratio i Aleksandar Vučić:

Pre nego što počnem, hoću da kažem veliko hvala patrijarhu Irineju, za sve što je uradio za srpski narod. Trudili smo se da prethodnih osam godina da Srbiju obnovimo ali i da vratimo veru u sebe. Ovo mesto na kome stojimo nekad je bilo mesto koje je bila sramota za sve, a večeras sam srećan jer ovde gde stojim pa niz Nemanjinu nalazi se Hram Svetog Save. Uspeli smo da ga oslikamo, a tako ćemo obnoviti i Hilandar i celu Srbiju. Uspeli smo da zemlju ekonomski obnovimo i da je uzdignemo nacionalno.

– Pitamo se da li je ovih 23 metra nemanji premalo. Morao je u svoju biografiju da objedini i dva sužanjstva, i brojna hrabra i viteška vojevanja, i mudru diplomatiju i odricanje od vlasti kako bi postao Sveti. Imali su Srbi Vlastimiroviće. Imali su Srbi Vojislavljeviće. Imali su Srbi i Vukanoviće. Imali su i Višeslava, i Mihaila i Svetog kralja Jovana Vladimira. Imali su Srbi i arhonte i kneževe i župane i kraljeve i svece – pre Nemanje. Da je Srbiji podario samo Svetog Savu, mnogo bi joj podario. Da je Srbiji podario samo Stefana Prvovenčanog, mnogo bi joj podario. A podarivši nam obojicu, podario nam je Srbiju, jaku, prvi put istinski centralizovanu državu, koja je umela da nađe svoj suvereni prostor između Istoka i Zapada, između prvog i drugog Rima – istakao je predsednik.

Otkriven spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu

Renovirani Savski trg dobio je potpuno novi izgled i sada je postao velika pešačka zona, dok je kompletan saobraćaj izmešten na njegove obode.

Španski arhitekta Mark Fenvik, koji je projektovao novi izgled Savskog trga u Beogradu poručio je danas da je to trg građana Beograda i veza između starog i novog dela grada. On je u video poruci snimljenoj u Madridu poručio da je zahvalan za priliku da dizajnira mesto koje će biti mesto svih građana Beograda i prostor za proslave, dešavanja, pijace.

– Žao mi je što nisam danas tu u Beogradu na dan otvaranja Savskog trga. Želeo bih da se zahvalim gradu Beogradu i Beogradu na vodi što su mi dali priliku da dizajniram ovaj novi trg koji će biti trg građana Beograda – rekao je Fenvik.

Otkriven spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu

Foto:ataimages

PRessSerbia

About the author

Dalibor Katic

Novinar je sa skoro dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima. Stotine ekskluzivnih priča, ali i brojni intervjui sa domaćim i svetskim zvezdama samo su deo njegove novinarske karijere.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia