Booking.com
News Travel

Od danas nove mere u Crnoj Gori

"OVO JE JEZIVO, MAJKE MI" Snimak "pakla" sa crnogorske plaže ostavio ljude u šoku
Foto: Pixabay

Zbog bolje epidemiološke situacije u Crnoj Gori od danas više neće biti potrebna nacionalna digitalna kovid potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju više od 1.000 kvadratnih metara.


Ove dobre vesti je na pres-konferenciji saopštio direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ ) Igor Galić.

Galić je na pres-konferenciji saopštio da je broj obolelih u poslednje dve nedelje opao za 40 odsto u odnosu na dve nedelje pre toga.

“Broj hospitalizovanih na dan 5. oktobra je oko 11 odsto manji u odnosu na 9. septembra. U poslednje dve nedelje ukupan broj preminulih je za 18 odsto manji nego dve nedelje ranije. Shodno svemu Vlada je odlučila da prilagodi mere u borbi protiv koronavirusa. Stoga, od subote, 9. oktobra ukida se nacionalna digitalna kovid potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju preko 1.000 kvadratnih metara”, rekao je Galić

Takođe, iako je bilo najavljeno, od danas neće biti potrebna kovid potvrda kao uslov prilikom ulaska u prehrambene prodavnice koje imaju preko hiljadu metara kvadratnih prostora.

“U skladu sa očekivanjem da se Crna Gora pridruži EU digitalnom kovid sertifikatu, trajanje izolacije se skraćuje sa 14 na 10 dana, odnosno jedan od elemenata digitalne kovid potvrde je pozitivan PCR test koji je stariji od 10 i nije stariji od 180 dana. To je preporuka Direktorata za digitalno zdravlje i to na osnovu evropskih standarda ka kojima stremimo. Ostali elementi digitalne kovid potvrde su: da je lice u potpunosti vakcinisano, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije; da osoba poseduje negativan PCR test na kovid 19 koji nije stariji od 72 sata; da osoba poseduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati”, rekao je Galić.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ RTCG

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia