Booking.com
Travel

Nova pravila za rezervaciju smeštaja preko Airbnb-a ili Bookinga

Top lista povoljnih destinacija za zimu: Gde putovati s ograničenim budžetom?
Foto: Pixabay

Usvojena su nova pravila za one koji izdaju i zakupljuju stanove u Evropskoj uniji, a tiču se naročito sajtova kakvi su Buking i Airbnb.


Reč je o pravilima o iznajmljivačima o kojima je krajem prošle godine postignut politički dogovor između Evropskog parlamenta i Veća. Plan je usvojen na sednici Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta (IMCO)

Potpredsednik Odbora IMCO, doc. dr Tomislav Sokol, koji je radio na ovom fajlu, istakao je da se novim pravilima uređuje kratkoročno iznajmljivanje smeštaja koje je u poslednje vreme postalo sve važniji deo turističkog sektora. Sokol je podsetio i na to da usluge kratkoročnog smeštaja čine gotovo četvrtinu ukupne ponude turističkog smeštaja u EU.

Naime, pokazalo se da javna tela imaju poteškoća s učinkovitim prikupljanjem pouzdanih podataka o iznajmljivanjima ovakvog tipa, što na kraju može dovesti do izbegavanja plaćanja obaveza prema državi i rasta ponude neprijavljenih smeštaja, prenose hrvatski mediji. Zato će po novim pravilima internet platforme preko kojih se vrše rezervacije turističkog smeštaja, kao što su Booking ili Airbnb, morati svakog meseca telima javne vlasti da dostavljaju podatke o aktivnostima, tj. o prometu za smeštajne jedinice. Tako će se poboljšati kontrolni mehanizam privatnih iznajmljivača. Takođe, novom uredbom ujednačuju se pravila registracije smeštaja na evropskom nivou i propisuju se podaci koje iznajmljivači moraju da dostave nadležnim telima prilikom registracije smeštaja.

U slučaju da se proverom utvrdi da su podaci koje je dostavio iznajmljivač netačni, nadležna tela moći će da izdaju nalog da se uklone sve smeštajne ponude iznajmljivača s internet platformi, kazao je Sokol.

Nova pravila počeće da se primenjuju od 2026, a kazne za nepoštovanje novog zakona odrediće države članice, pri čemu je propisano da te kazne moraju biti proporcionalne.

Izvor: PressSerbia/b92

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia