Booking.com
Travel

Neverovatno, ali istinito: Pakistan je sve popularnija destinacija

Neverovatno, ali istinito: Pakistan je sve popularnija destinacija
Foto: Instagram

Na oko 25 kilometara od obale Balokistana u Arapskom moru, nalazi se veliko nenaseljeno ostrvo dugačko oko 7 i široko 2.5 kilometara, s belim liticama okruženim toplom tirkiznom vodom. Ovaj sadržaj postaje sve popularniji kod turista, posebno zbog njegove izolovanosti


Uska bela plaža prostire se po periferiji ostrva, a na mestima se litice smanjuju i otkrivaju skrivenu unutrašnjost. Skoro je kao na Sredozemlju, a nalazite se verovali ili ne, u Pakistanu, na ostrvu koje se zove Astola.

Astola je već dugo vremena skrivena tajna ove zemlje. Ovo uglavnom nekatnuto i nenaseljeno ostrvo ima sve turističke potencijale, ali zahvaljujući svojoj udaljenoj lokaciji, njegova izuzetna lepota ostala je skrivena. Da biste stigli do njega, potrebno je voziti sedam sati od Karačija do Pasnija, morske luke u Arapskom moru, oko 40 kilometara od ostrva Astola, a onda još tri sata brodom.

Na ostrvu nema objekata, osim starog svetionika i male džamije. Ljudi koji posećuju ostrvo obično kampuju na plaži i odlaze na ronjenje u dubokom moru. Između septembra i maja, Astola postaje privremena baza za ribare koji love jastoge, rakove i ostrige.

To je idealno vreme za posetu, preko dana pirka lagani povetarac, a boja vode i forma plaže neprestano se menjaju sa plimom. Voda je toliko bistra da se morsko dno može videti do dubine od oko 20 metara. U ostalim mesecima, tokom sezone monsuna, ostrva Astola postaje nepristupačno jer more postaje previše nemirno.

Astola je uglavnom bez vegetacije. Zbog nedostatka slatke vode tamo nema drveća, osim nekoliko biljaka u vidu žbunja. Međutim, vode koje okružuju ostrvo bogate su morskim životom, a peščane plaže pružaju mesto za mnoge vrste ptica i kornjača. U 2017. godini, ostrvo Astola proglašeno je prvim pakistanskim zaštićenim morskim područjem.

U poslednjih nekoliko godina ostrvo izlazi iz anonimnosti, i postalo je popularno kod turista koji vole avanturu i netaknutu prirodu. Njegova udaljenost i nepristupačnost su postali njegovi glavni aduti, i očekuje ga svetla turistička budućnost.

Izvor: PressSerbia/TU Magazine

PRess Serbia