Booking.com
Travel

Kako putovati sa mališanima koji pate od alergija?

deca

Dugotrajna putovanja sa mališanima koji pate od određenih alergija mogu predstavljati priličan stres i izazov za roditelje, posebno ukoliko i samo trag alergena može njihovim mališanima otežati disanje.


 

Mi vam danas donosimo nekoliko praktičnih saveta koji će vam pomoći da planirate sigurno putovanje i po mogućnosti sprečite odlazak na hitnu pomoć. Ako vam mališani u skorije vreme putuju negde bez vas onda ove savete čitajte sa još većom pažnjom i detaljno ih objasnite detetu.

Važno je da pripremite torbicu sa svim lekovima koji bi vam mogli biti potrebni od antihistaminika pa do inhalatora. Nemojte ih pakovati u kofer sa garderobom nego ih držite u ručnom prtljagu da uvek budu pored vas. Ako putujete avionom obavezno prijavite sve lekove i objasnite zašto su vam potrebni.

Ponesite i dosta antibakterijskih maramica i gelova za dezinfekciju tako da možete prebrisati sedište i rukohvate. Pre samog puta instalirajte aplikaciju koja otkriva alergene u hrani tako da proverite hranu koja se poslužuje u avionu.

Ako idete u posetu prijateljima ili rodbini. Obavezno informišite vaše domaćine i budite jasni šta sve dete sme a šta ne sme da jede, posebno ako je u pitanju teži oblik alergije i napomenite da se od toga nikako ne sme odstupati. Pre dolaska na odredište možete se sa vašim domaćnima čuti skajpom tako da proverite da li se u prostoriji gde ćete boraviti riju skriveni alergeni. Nemojte da se ustručavate da lkežete i najmanju sitnicu jer ovde se radi o zdravlju vašeg deteta i jednostavno nema mesta za neugodnost.

Ako odsedate u hotelu. Većina hotela nudi posebno čišćenje sobe ukoliko ih ranije nazovete i zatražite tako da će osoblje pre vašeg dolaska gotovo medicinski očistiti sve mrvice i moguće tragove alergena koji bi kod vašeg deteta mogli izazvati reakciju.

Kad jedete u restoranu zamolite konobara da vam tačno precizira šta se sve nalazi u jelu, može se desiti da jelo ne sadrži vidjljive namirnice na koje je dete alergično, ali može biti poprskano sa par kapi ulja od kikirikija koje mogu biti kobne. Ako ne dobijete tačan spisak korištenih namirnica ne ustručavajte se da promenite mesto za ručak.

(lifepressmagazin/pixabay)

PRess Serbia