Booking.com
Zanimljivosti

NESEBIČAN, PLEMENIT I SPOSOBAN DA PRIPITOMI: Ako očekujete dečaka, razmislite o ovom imenu jer nosi divno značenje

Ovo su trenuci iz detinjstva koje će deca zauvek pamtiti, kažu stručnjaci

Predlažemo vam muško ime koje mnogi roditelji vole i vrlo je lepo.


Ukoliko uskoro očekujete da se ostvarite kao roditelji i znate kog pola vam je beba, sigurno već razmišljate o imenu. Ako će se u vašu porodicu useliti jedan mali dečak. predlažemo vam ime Damjan.

Poreklo imena Damjan

Ovo muško ime je poreklom iz taro-grčkog jezika, i smatra se da potiče od reči tj od grčkog imena “Damianos”, a koje pak potiče od imenice “Damao”, u “bukvalnom” značenju – pobednik; ukrotitelj; ili u glagolskoj formi – krotiti; pripitomiti; ukrotiti.

Sa druge strane, postoji i hipoteza o poreklu imena Damjan iz sanskrita (obrednog jezika koji se koristi u Nepalu i u Indiji, tj u religijama – budizmu; hinduizmu i judaizmu), a od reči “dam” što ima značenje – darovati; dati; davati; davanje.

Značenje imena Damjan

U hrišćanstvu, ime Damjan se vezuje za svece – Kozmu i Damjana, pa može i imati “preneseno” značenje – “sveti”; “Onaj koji je svetac”; “onaj koji je pomagač ljudima poslat od Boga”.

Međutim, ako se uzme u obzir prethodno pomenuto poreklo imena Damjan, značenje je – “onaj koji daje”; “onaj koji je nesebičan”; “onaj koji je plemenit”; “muškarac koji je ukrotitelj”; ili pak “onaj koji je sposoban da nekoga pripitomi”; “blaga osoba”; “pitom i miroljubiv čovek”.

Nadimci i izvedena imena od imena Damjan

Najčešći nadimci koji se vezuju za ovo ime su Dača i Daki, a izvedena imenena su brojna, a najčešća su: Damijan; Damljan; Damnjan; Damjao; Demijan; Demijano; Demjan, ali i neke ženske forme kao što su: Damjanka; Damnjana; Damijana ili Demijana i Demi.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Prva.rs

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia