Booking.com
Društvo News

Ne javljajte se na ovaj broj telefona Možete da izgubite sve lične podatke

Ozbiljno upozorenje: Deca zavisna od tehnologije mnogo su podložnija psihičkim oboljenjima
Foto: Pixabay

Princip je jednostavan: pozivni centri koriste računare za biranje brojeva sa sofisticiranim programima koji ne samo da lažiraju brojeve, već i identifikuju potencijalne žrtve.


U poslednje vreme sve je više prijava o uznemirujućim pozivima sa broja 015214662659, upozorava Tellows. Čini se da je to novi oblik telefonske prevare u kojoj kriminalci pokušavaju da pribave lične podatke primaoca pretvarajući se da rade u zdravstvenom osiguranju.

Kada se poziv prihvati, kompjuterski glas pozdravlja pozivaoca sa ponudom da uštedi novac na osiguranju, prenosi Feniks Magazin.

To su takozvani ping pozivi koji testiraju postojanje i reakciju osobe koja se poziva. Cilj prevaranata je da dobiju lične podatke pod pritiskom. U slučaju povratnih poziva, prosleđivanje nakon pritiska na taster „1“ može dovesti do visokih dodatnih troškova za pozivaoca.

Ovaj oblik prevare predstavlja izazov za potrošače i pružaoce zdravstvenih usluga. To zahteva veću svest i odgovarajuće mere za zaštitu od finansijske i lične štete. Problem ne treba potcenjivati jer se 75% svih poziva navodnih kompanija za zdravstveno osiguranje može klasifikovati kao neželjena pošta ili phishing.

Rešenja za zaštitu

Ne javljajte se: Ako prepoznate sumnjivi broj, nemojte se javljati i odmah ga blokirajte.

Pokrijte i blokirajte broj: Ako pozovete i sumnjate na prevaru, pokrijte i blokirajte broj.

Nastavite sa blokiranjem: U slučaju poziva sa drugih brojeva, nastavite sa blokiranjem i nakon nekog vremena više nećete biti u „bazi podataka“ jer niste lakoverna žrtva.

Podizanje svesti o ovom problemu i preduzimanje pravih koraka može zaštititi potrošače od potencijalne finansijske i lične štete.

Izvor: PressSerbia/Alo

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: 321Srbija – Official video 2024.

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia