Booking.com
Društvo News

Milion evra iz otpada

Ovo je top 10 kompanija koje najviše zagađuju okeane: Ubedljivo prva je ona koju svi volimo
Foto: Pixabay

Nagrada za građane koji budu razvrstavali smeće – umanjenje računa za iznošenje.


Ono što se nekada smatralo klasičnim otpadom danas predstavlja priliku za zaradu – zaključak je posle jučerašnje posete gradskih funkcionera reciklažnom centru JKP „Gradska čistoća” na Adi Huji. Prikazana je nova oprema koju je ovo preduzeće nabavilo, tri specijalna vozila za prikupljanje otpada, takozvani grajfer i viljuškar, kao i presa za baliranje otpada, kapaciteta 100 tona, i kombinovana multifunkcionalna mašina za reciklažu.

Da se u današnje vreme od otpada može zaraditi dosta novca potvrdio je i Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada. Ali…

– Pre svega, želimo da promenimo svest građana tako da oni postanu partneri u zajedničkom poslu, ali i da „Gradsku čistoću” pripremimo za poslovanje u 21. veku. Od otpada se može zaraditi novac koji može biti upotrebljen na korist svih građana Beograda, a ove godine zbog toga smo postavili nove kontejnere za reciklabilni otpad na Starom gradu i Vračaru. Za te svrhe potrebna je i odgovarajuća oprema koju je „Čistoća” nabavila i očekuje se da ovo preduzeće od reciklabilnog otpada ove godine prihoduje četiri miliona evra – rekao je Nikodijević i dodao da je ideja da u budućnosti na svih 17 gradskih opština postoje reciklažna dvorišta i da ovaj sistem bude efikasniji i profitabilniji, prenosi Beoinfo.

Podsećajući da u gradu trenutno ima 57 reciklažnih ostrva na kojima postoje različiti kontejneri za pravilno raspoređivanje otpada, Nikodijević je najavio i da će građani koji budu razvrstavali otpad biti nagrađivani umanjenjem računa za iznošenje smeća, a isti princip biće primenjen i na privredne subjekte.

– „Gradska čistoća” ima 2.000 potpisanih ugovora sa privrednim subjektima kojima je omogućeno da, ako sami separatišu otpad, on bude potpuno besplatno iznesen, uz dobijanje uverenja o njegovom kretanju. Planovi i strategije koje smo usvojili trebalo bi da zajedničkim radom dovedu do zdravije životne sredine i kvalitetnijeg života u glavnom gradu – kazao je Nikola Nikodijević.

Sistem upravljanja otpadom u Beogradu dobro je postavljen i zaokružen, istakla je Ivana Vilotijević, sekretarka za zaštitu životne sredine.

– Od početka do kraja sve je planski oformljeno, od potrebnih sudova do mehanizacije i pripreme otpada za dalju distribuciju. U poslednje dve godine nabavljeno je 17 vozila za praćenje i selekciju otpada, podeljeno 27.000 kanti individualnim domaćinstvima, a pripremamo i planove za izgradnju transfer stanica u Zemunu i Mladenovcu s kojima bi, tehnološki posmatrano, „put otpada” imao puni smisao – kazala je Vilotijević.

Preduzeće „Gradska čistoća” je, istakao je Marko Popadić, direktor, zahvaljujući pomoći grada i Sekretarijata za zaštitu životne sredine ove godine povećalo prihod od reciklabilnog otpada za gotovo milion evra.

– Zamenili smo ove godine 50 podzemnih kontejnera, a sledeće godine biće u upotrebi još 150. Podelili smo 17.000 plavih kanti za reciklabilni otpad, nastavljamo sa postavljanjem reciklažnih ostrva, a krenuli smo i u projekat edukacije dece ranog školskog uzrasta – naveo je Popadić.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Politika

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia