Booking.com
Zanimljivosti

Kako je biljno mleko zamenilo uobičajeno

BADEM najbolja GRICKALICA!

Danas je biljno mleko popularna super-namirnica, koja se može naći u gotovo svakom supermarketu. Osim činjenice da je dobro popiti ga i dodati u kafu, može se dodati i žitaricama.

Koristi od biljnog mleka

Biljno mleko se proizvodi od oraha, mahunarki i nekih žitarica. Bilo koje od njih je odličan izvor biljnog proteina, koji ljudsko telo apsorbuje mnogo bolje od životinjskog. Pored toga, biljno mleko sadrži mnogo hranljivih materija koje su potrebne za varenje, rad mišića i telo u celini. Ali, možda je glavna prednost biljnog mleka odsustvo laktoze.

Bademovo mleko

Bademovo mleko je nisko kalorično i ne sadrži zasićene masnoće. Njegova korist je što je bogato vitaminom E i antioksidantima – što je potrebno za one koji se bave sportom. U jednoj čaši bademovog mleka ima 30–60 kcal.

Kokosovo mleko

Najpopularnije biljno mleko u azijskim zemljama i njegova glavna prednost su srednje masne kiseline koje ubrzavaju metabolizam. Pored toga što je ukusno, kokosovo mleko je veoma korisno: jača imuni sistem, štiti od virusa i bakterija, sadrži vitamine C, B i laurinsku kiselinu.

Sojino mleko

Sojin protein se smatra najboljim od svih. Samo jedna čaša sojinog mleka sadrži oko 8 grama proteina i ono je takođe odličan izvor kalijuma.

Ovseno mleko

Ovseno mleko je veoma bogato proteinima, dakle gotovo identično sa životinjskim. Pored toga, zahvaljujući beta-glukanu, ovo biljno mleko smanjuje količinu lošeg holesterola u krvi, pospešuje varenje i daje energiju.

Mleko pirinča

Beli pirinač nije pogodan za proizvodnju mleka, ali je braon dobar. Mleko od ove vrste pirinča je veoma ukusno i slično po hranljivom kvalitetu životinjskom mleku, sadrži i mnogo kalcijuma i vitamina, ali nema toliko masti i kalorija kao u kravljem. Mleko od pirinča snižava holesterol i pomaže da se nivo šećera u krvi održava na konstantnom nivou.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Ženski magazin

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia