Booking.com
Društvo News

Izdavanje i produženje pasoša: Ovo je sve što treba da znate

Izdavanje i produženje pasoša Ovo je sve što treba da znate
Foto: Pixabay

Kao i sva druga dokumenta, i pasoš ima ograničeno vreme validnosti i potrebno je produžavati ga u određenom vremenskom roku.


Najveće gužve u policijskim stanicama radi izdavanja pasoša ili produženje uglavnom su pre godišnjih odmora, kada je najbolje da svoj termin zakažete elektronski preko eUprave, gde je potrebno da kreirate svoj nalog, a lista slobodnih termina objavljuje se na svake četiri nedelje.

Zahtev za izdavanje biometrijskog pasoša podnosi se lično u policijskoj upravi li stanici prema mestu prijavljenog prebivališta odnosno boravišta podnosioca zahteva, odnosno u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu, pri čemu je neophodno sledeće:

– Važeća lična karta ili ukoliko se zahtev podnosi u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, druga javna isprava iz koje se može pouzdano utvrditi identitet podnosioca zahteva;

– Pasoš čiji je rok važenja istekao ili koji ne može služiti svojoj nameni;

uplatnica generisana na portalu eUprave;

– Nije obavezno, ali po želji podnosioca zahteva može priložiti i fotografija veličine 50×50mm („en face“ na jednobojnoj sivoj pozadini);

– Za hitne slučajeve – dokaz koji potvrđuje razlog hitnosti postupka (u pisanoj formi).

Nadležni organ po službenoj dužnosti, uz saglasnost stranke, pribavlja podatke iz sledećih dokumenata:

– Uverenja o državljanstvu Republike Srbije;

– Izvoda iz matične knjige rođenih, izvoda iz matične knjige venčanih, izvoda iz matične knjige umrlih.

Cene putnih isprava

Dana 1. februara 2020. godine, stupila je na snagu Uredba o ceni obrasca putnih isprava, vize i troškovima dostavljanja pasoša preko diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije („Sl. glasnik RS“, br.8/2020), kojom je predviđeno da cena obrasca pasoša koji se izdaje u skladu sa članom 33. stav 2. Zakona o putnim ispravama iznosi 4.200,00 dinara. Navedeni novčani iznos uplaćuje se putem generisane uplatnice koja se nalazi na portalu eUprava.

U slučaju produžavanja, ako pasoš važi svega narednih 6 meseci plaća se samo taksa od 3.600 dinara, a ako je do isteka ostalo više od 6 meseci onda je taksa za izdavanje pasoša 4.200 dinara.

Međutim, ukoliko ste pasoš izgubili morate na sve to platiti taksu od 900 dinara. Ista situacija je i ako želite da dobijete pasoš po hitnom postupku, kada na sve prethodne takse plaćate taksu od 5.000 dinara za izdavanje po hitnom postupku. Znači, koštaće vas 8.600 (ukoliko do isteka pasoša ostalo šest meseci) ili 9.200 dinara (ukoliko pasoš ističe za više od šest meseci).

MUP napominje da je, ukoliko građani žele da podnesu zahtev za izdavanje pasoša u zemlji, neophodno da poseduju važeću ličnu kartu Republike Srbije. Putnu ispravu preuzeće lično podnosilac zahteva, odnosno zakonski zastupnik ili lice koje on ovlasti. Prilikom preuzimanja putne isprave, prethodni pasoš se poništava i vraća imaocu, na njegov zahtev.

Licu koje u periodu od pet godina izgubi ili ošteti dva ili više pasoša, novi pasoš se izdaje sa rokom važenja od godinu dana, osim kada lice ima regulisan boravak u inostranstvu na period duži od godinu dana. Lice koje poseduje važeći pasoš izdat sa rokom važenja od godinu dana, zahtev za izdavanje novog pasoša može podneti najranije 30 dana pre isteka roka važenja pasoša koji je izdat na godinu dana.

Rok za izdavanje pasoša

Policijska uprava, odnosno Policijska stanica u kojoj je podnet zahtev za izdavanje putne isprave dužna je da reši zahtev u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva. Ukoliko je zahtev za izdavanje putne isprave podnet u diplomatsko-konzularnom predstavništvu rok za rešavanja zahteva je 60 dana od dana podnošenja zahteva.

U izuzetno hitnim slučajevima (potreba za hitnim lečenjem u inostranstvu, obaveštenje o smrti ili teškoj bolesti člana uže porodice, neodložan službeni put) ili iz drugih opravdanih razloga, ako su uz zahtev priloženi dokazi koji potvrđuju razloge hitnosti, nadležni organ je dužan da putnu ispravu izda najkasnije u roku od 48 sati od trenutka podnošenja zahteva.

Izvor: PressSerbia/Alo

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia