Booking.com
News Društvo

Danas je Velika Gospojina, a evo šta treba da uradite!

719965 velika gospojina gospojinski post ls

Danas je velika Gospojina! Gospod Isus Hristos ostavio je svom učeniku Jovanu u amanet da do kraja života brine o Presvetoj Bogorodici


U njegovom domu, na Sionu, živela je ona u neprestanoj molitvi iščekujući dan kada će otići Sinu svom. Često je pohodila sva ona mesta, koja su podsećala na velike događaje i velika dela Sina njenog. Svojim molitvama, savetima, krotošću i trpeljivošću pomagala je ona svetim apostolima u širenju Božje reči. Najduže vremena u molitvi provodila je na Jeleonskoj Gori, moleći Boga da je što pre uzme sebi.

I tako jednom dok se molila javi joj se arhangel Gavrilo i blovesti joj da će kroz tri dana da se upokoji, našta se ona veoma obradovala. Poželela je da pre svog upokojenja vidi još jednom sve apostole i želja joj bi ispunjena. Nošeni krilima anđela i na oblacima, skupiše se svi apostoli da poslednji put zablagodare ovoj Majci nad majkama, Presvetoj Bogorodici. Oprostivši se od njih, ona predade svoj duh Bogu.

Postoji jedna ikona gde presveta Majka Božija drži Hrista u rukama, svi ste je videli, a ista takva dočekuje Majku Božiju na nebu kada ona dolazi u njegove ruke ali kao dete, zaista divna paralela. Cenite i poštujte Majku Božiju, njen život u svetu nije bio lak, zamislite samo kako je njoj bilo da gleda sve te teške trenutke Sina svog kog je neizmerno volela. Presveta Bogorodica je simbol svake Majke, njena veličina ne može se izmeriti merama ovog sveta.

Običaji na ovaj ili bilo koji drugi dan ne postoje, ovo nije praznik „žena“, ovo je praznik svih i pripada svima, sutra ako se u mogućnosti idite na svetu Liturgiju ili svratite do svog Hrama i zapalite sveću.

Ne verujte svim novinskim natpisima jer je vera mnogo više od „običaja“ koji su potpuno besmisleni.

About the author

Dalibor Katic

Novinar je sa skoro dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima. Stotine ekskluzivnih priča, ali i brojni intervjui sa domaćim i svetskim zvezdama samo su deo njegove novinarske karijere.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: BRESKVICA – KUME MOJ (OFFICIAL VIDEO)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia