Booking.com
Travel

Da li odmor mora da bude skup?

Da li odmor mora da bude skup?

Od posete lokalnim parkovima i plažama do samostalnih pešačkih obilazaka, postoji mnogo opcija za one koji traže besplatne stvari na odmoru.


Odmor je odličan način za opuštanje, ali može biti i skup. Međutim, na odmoru možete raditi mnoge aktivnosti koje vas neće koštati ništa. Od posete lokalnim parkovima i plažama do samostalnih pešačkih obilazaka, postoji mnogo opcija za one koji traže besplatne stvari na odmoru.

*Posetite lokalni park ili plažu

Poseta lokalnom parku ili plaži je odličan način da uživate na otvorenom i udahnete svež vazduh dok ste na odmoru, a da pritom ne morate da trošite mnogo novca. Mnogi gradovi i mesta imaju prelepe parkove i plaže koje nude širok spektar aktivnosti za posetioce da uživaju. Obično su besplatni za posetu i odličan su način da doživite prirodne lepote područja koje posećujete.

Parkovi i plaže su savršeni za piknike, planinarenje i opuštanje. Spakujte ručak i ćebe i uživajte u laganom obroku okruženi prirodom. Pešačenje kroz staze ili samo šetnja plažom može biti odličan način da razbistrite um i malo vežbate.

*Krenite u pešačku turu sa sopstvenim vodičem

Mnogi gradovi nude samostalne pešačke ture koje vam omogućavaju da sopstvenim tempom istražite istoriju, arhitekturu i kulturu grada. Ove ture su obično besplatne i mogu se naći na mreži ili u lokalnoj turističkoj kancelariji.

*Pogledajte lokalno tržište farmera

Poljoprivredne pijace su odličan način da iskusite lokalnu kulturu i probate novu hranu. Mnogi od njih su slobodni da posete i imaju razne prodavce koji prodaju sveže proizvode, zanate i druge artikle.

*Posetite muzej ili umetničku galeriju

Poseta muzeju ili umetničkoj galeriji je odličan način da naučite o lokalnoj kulturi i istoriji dok ste na odmoru, a da ne morate da trošite mnogo novca. Mnogi muzeji i umetničke galerije nude besplatan ili smanjen ulaz, što ih čini odličnom opcijom za putnike koji su svesni svog ograničenog budžeta.

*Istražite prirodu

Mnoge destinacije za odmor imaju prelepe prirodne predele koji su savršeni za planinarenje, kampovanje ili posmatranje ptica. Ove aktivnosti su obično besplatne i odličan su način da se malo vežbate i uživate u prirodi.

*Posetite besplatan koncert ili festival

Mnogi gradovi održavaju besplatne koncerte i festivale tokom cele godine. Oni su odličan način da doživite lokalnu muziku i kulturu i da se dobro provedete. Dubai je jedna takva destinacija na kojoj je moguće obaviti mnogo aktivnosti besplatno.

*Krenite u obilazak biciklom

Mnogi gradovi imaju programe iznajmljivanja bicikala koji vam omogućavaju da istražite grad na dva točka. Ovo je odličan način da se malo vežbate i sagledate grad iz drugačije perspektive. Ako vam ovaj razgovor o odmoru golica maštu, zašto ne biste pogledali pet najboljih destinacija na listi za vaše sledeće krstarenje i počastili se nekoliko biciklističkih tura oko vaših omiljenih odredišta za zaustavljanje?

*Posetite botaničku baštu

Mnoge botaničke bašte nude besplatan ili smanjen ulaz i odličan su način da saznate više o lokalnoj flori i fauni.

*Volontiranje

Mnoge organizacije nude volonterske mogućnosti koje vam omogućavaju da uzvratite zajednici i napravite razliku u zamenu za jedinstvene prilike koje se pružaju jednom u životu da posetite mesta i atrakcije koje obično mogu biti zabranjene.

*Idite na besplatan čas joge ili fitnesa

Časovi joge i fitnesa su odličan način da održite zdravu rutinu i poboljšate svoje fizičko i mentalno blagostanje. Mnogi joga studiji i teretane nude besplatne časove ili probno članstvo za posetioce.

Kada planirate odmor, važno je pokušati pronaći načine da stvari radite besplatno, svi moramo da tražimo načine da uštedimo novac, posebno ako je deflacija problem u zemlji u kojoj živite.

Deflacija je smanjenje opšteg nivoa cena dobara i usluga u privredi tokom nekog vremena. To znači da iako cene padaju, ljudi odlažu potrošnju, tako da nezaposlenost raste kako se nazire recesija.

Jedan od načina za borbu protiv ovoga je traženje besplatnih aktivnosti i iskustava na odmoru, kao što su poseta lokalnim parkovima i muzejima ili pešačenje na selu. Vodeći računa o ceni stvari, možemo da iskoristimo svoj odmor na najbolji način, a da pritom ne izgubimo račun.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Turistički žurnal

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia