Booking.com
Društvo News

Batut se oglasio o mogućnosti produženja raspusta za Sretenje

Batut se oglasio o mogućnosti produženja raspusta za Sretenje
Foto: Pixabay

Trenutna epidemiološka situacija ne nalaže posebne mere u školskim i drugim kolektivima. Nema epidemioloških indikacija za produžavanje školskog raspusta, naveli su iz Instituta za javno zdravlje Srbije – Milan Jovanović Batut.


Odgovarajući na pitanja lista Blic, iz Batuta su rekli da zatvaranje škola ili prelazak na onlajn nastavu zbog povećane cirkulacije uzročnika tokom sezone respiratornih infekcija ima ograničen uticaj na učestalost respiratornih infekcija, jer se time ne sprečavaju kontakti dece koji se, po pravilu, odvijaju i van škole. Kako su dodali, drugačija epidemiološka situacija je bila u vreme epidemije korona virusa.

Prema njihovim rečima, za razliku od zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne zaštite gde su posebne mere i dalje na snazi, u školskim i drugim kolektivima se ne primenjuju posebne mere prevencije, osim opštih koje je potrebno kontinuirano primenjivati tokom trajanja sezone respiratornih infekcija.

Savetuju se i opšte mere prevencije kao što su pranje i dezinfekcija ruku, provetravanje prostorija i druge.

“Naročito je važno izbegavanje kontakta sa drugim osobama i ostajanje kod kuće u periodima kada je osoba bolesna, odnosno ima simptome infekcije organa za disanje, doprinose sprečavanju prenošenja infekcije u zajednici, pa i u školama”, dodaje se.

PRess Serbia