Booking.com
Travel Saveti

Ako sada pakujete kofere, pripremite se: U Grčkoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj mogući pljuskovi

Srbi oduševljeni cenama hrane u ovom mestu u Grčkoj

Ako planirate ovih dana da krenete put Grčke, Crne Gore ili Hrvatske, ako ste turista koji leti najviše voli da se odmori pred kraj sezone ili ste čekali da se more dobro ugreje, onda je dobro znati da Egejsko more ima nešto više temperature u odnosu na Jonsko more, ali i Jadransko, i da je oko ostrva, koja su podložna strujama vetrova, voda uvek hladnija.


Do kraja sezone biće još mnogo sunčanih i toplih dana, a prema prognozama za narednih sedam do deset dana u Grčkoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori u pojedinim mestima lokalno su mogući pljuskovi i oluje.

Grčka

Prema podacima portala Grčka info, koji objavljuje podatke Grčke nacionalne meteorološke službe, do kraja ove sedmice, recimo u Sartiju, temperatura će biti od 25 do 27 stepeni Celzijusa, ali su svakodnevno do petka mogući pljuskovi sa grmljavinom.

Padavine prate i oluje, a od subote 27. avgusta do 3. septembra očekuje se da bude sunčano i vedro vreme sa maksimalnom temperaturom od oko 29 stepeni.

Iste vremenske prilike zahvatiće i druge gradove na Sitoniji, ali slično vreme imaće i turisti u Haniotiju, Pefkohoriju i Polihronu.

Pljuskovi sa grmljavinom praćeni olujom mogući su i na Zakintosu, i Mikonosu, ali će u ovim mestima biti toplije za nekoliko stepeni i temperatura će prelaziti 30. podeljak.

U više mesta na snazi je narandžasto upozorenje za oluje sa grmljavinom, međutim temperatura mora je visoka i iznosi od 26 do 28 stepeni. Na plaži Vrahos je 27 stepeni, na Volosu je 28, a kod Sartija 26 stepeni.

Crna Gora

U Crnoj Gori trenutna temperatura mora je 25–26 stepeni Celzijusa, recimo, u Baru, Petrovcu i Herceg Novom je 26 stepeni, a za stepen je hladnije more kod Budve, Ulcinja, Tivta, Kotora i drugim mestima.

Maksimalna temperatura je do +32 stepena uz mogućnost grmljavine i pljuskova lokalno. Recimo, pojedini meteorolozi su najavili da će u Budvi u sredu, subotu i nedelju, 24, 27, 28. i 29. avgusta biti povremeno pljuskova sa grmljavinom. Temperatura će biti maksimalno 28 do 30 stepeni narednih sedam do deset dana, a noću 19–20 stepeni.

U Herceg Novom su isto mogući lokalno pljuskovi, svakodnevno do ponedeljka 29. avgusta, Najtoplije će biti u četvrtak sa +31 stepen.

Prema dugoročnim procenama, u avgustu u Crnoj Gori se očekuje da bude od 29 stepeni danju, do 20 stepeni noću.

U prošlosti je u ovom periodu na Crnogorskom primorju zabeležena ekstremna temperatura od +42 stepena, a najmanje zabežena bila je +13.

Hrvatska

Temperatura mora u Hrvatskoj je najviša u avgustu i može dostići i +27 stepeni.

Trenutno je najtoplije more kod Dubrovnika i Pule i njegova temperatura iznosi +26 stepeni. Za stepen je more hladnije kod Rovinja, Korčule i Lošinja, a +24 je kod Paga, Cresa, Splita, Hvara i Makarske.

U Zadru je sunčano i delimično oblačno i toplo, narednih dana temperatura će rasti do +34 stepena, u Splitu biće povremeno oblačno, temperatura će narednih dana biti oko 30 i više stepeni.

Trenutno je promenljivo oblačno uz mogućnost za pljusak i grmljavinu, uglavnom na južnom delu Jadrana. Slaba do umerena, na severnom i delu srednjeg Jadrana mestimično pojačana, u Velebitskom kanalu i jaka bura, slabiće.

Za subotu, nedelju i ponedeljak najavljena je mogućnost padavina u Puli, u Splitu su mogući lokalni pljuskovi u ponedeljak 29. avgusta, na Hvaru je ovih dana oblačno, a od ponedeljka se očekuje sunčano vreme.

U Omišu su u četvrtak i ponedeljak mogući pljuskovi, a ostalim danima biće delimično oblačno uz +30 stepeni danju i +24 noću.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Blic

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia