Booking.com
News Svet Travel

MAGIJA TURSKOG EGEJA

MAGIJA TURSKOG EGEJA

Egejsko more, sa svojom obalom koja odiše bogatom istorijom, čarobnim ostrvima i neiscrpnom paletom adrenalinskih avantura, predstavlja fascinantnu destinaciju za sve ljubitelje putovanja. Turski Egej, poznat kao turska obala sreće, pruža ne samo spektakularne pejzaže i prelepe plaže, već i duboko ukorenjenu kulturnu baštinu kroz drevne gradove koji su svedoci vekova prošlih civilizacija.


Ovo područje nudi raznovrsnost iskustava, od istraživanja zagonetnih ruševina do uživanja u čarima prelepih ostrva i hrabrog suočavanja sa talasima uzbudljivih sportova na vodi. Saznajte više o tome kako Egejsko more objedinjuje ova zadivljujuća iskustva koja se pružaju na obali koja mami turiste iz svih krajeva sveta.

MAGIJA TURSKOG EGEJAKulturno blago i nezaboravni pejzaži

Turski Egej, pruža neodoljivu mešavinu prelepih plaža, drevnih gradova i bogate kulturne baštine. Ovaj raj za turiste pruža ne samo spektakularne plaže, već i priliku da istražite drevne gradove duž trgovačkih puteva iz antičkih vremena. Ovaj region, sa gradovima poput Troje, Asosa, Efesa, Pergama i mnogih drugih, pruža uvid u bogatu istoriju i arhitekturu u kojoj ćete uživati. Najmoćniji carevi drevne istorije izgradili su gradove duž starih egejskih trgovačkih puteva, a tu su se desile i najznačajnije istorijske promene epoha.

Troja, sa svojom istorijom dugom 3000 godina, intrigira posetioce slojevima prošlosti, pa je 1998. godine uvrštena na UNESCO listu svetske kulturne baštine. Na ovoj značajnoj listi našao se i Efes koji impresionira svojom veličanstvenom arhitekturom, uključujući i najveću biblioteku u Turskoj, Celzusovu biblioteku. Prilokom posete Efesu, ne popustite Artemidin hram, jedno od sedam svetskih čuda antičkog sveta. Gradovi poput Pergama i Asosa dodaju dubinu bogatoj kulturnoj baštini ove regije, pružajući pogled u antičke civilizacije. Pored toga, regija nudi i jedinstvene prirodne lepote, iz kojih se izdvajaju Pamukale.

MAGIJA TURSKOG EGEJAUživajte u prelepim ostrvima Severnog Egeja

Bozdžada, Gokčeada i Džunda, tri prelepa ostrva turskog Egeja, već vekovima dočekuju svoje goste bogatstvima Egejskog mora. Dani na ostrvima počinju ukusnim turskim doručkom u kamenim kućama, nastavljaju se kupanjem na lepim plažama i završavaju prijatnim večerama u neverovatnim tradicionalnim tavernama, u kojima se zna red. Meze se služi prvo, a zatim čuveni morski plodovi ostrva nalaze svoje mesto na trpezi.

Bozdžada, okružena vinogradima i okupana bistrim vodama, pruža skrovito utočište. Ako se nađete u ovom gradu, ne propustite da posetie zamak koji krasi vidik, kao i ostale atrakcije poput muzeja Bozdžada, manastira Ajazma, vetrenjače i crkva Device Marije. Gokčeada, koje ponosno nosi titulu prvog i jedinog “Cittaslow” ostrva na svetu, srdačno dočekuje surfere i ljubitelje vodenih sportova svojim snažnim vetrovima i prostranim plažama. Džunda, poznata i kao ostrvo Ali Bej, privlači svojim slikovitim pejzažima i očuvanom tradicionalnom arhitekturom. Uživanje u pogledu sa brda Ašiklar, degustaciji delikatesa u dvorištima kamenih kuća nakon lutanja po kaldrmisanim ulicama, kupanju u čistim vodama ostrva i prelepom zalasku sunca koji boji čitavo ostrvo u crveno.

Adrenalinske avanture na mestima za surfovanje

Turski Egej nije samo destinacija za opuštajući odmor, već i raj za ljubitelje adrenalinskih sportova. Sa obiljem vetra i dubokim vodama, regija je idealna za vodene sportove. Gokčeada je posebno popularna za ovu aktivnost, sa dugom sezonom surfovanja i pogodnim uslovima na plažama poput Ajdindžika i Sarosa. Alačati se takođe ističe kao svetski centar za surfovanje sa svojim savršenim vetrovima i peskovitim tlima. Datča, Sarigerme i Bodrum takođe nude spektakularna mesta za surfovanje i kajting tokom cele godine.

Turski Egej je regija bogata raznovrsnim iskustvima – od istraživanja drevnih gradova do opuštanja na prelepim plažama i uživanja u ekstremnim sportovima. Ova destinacija će zadovoljiti vaša interesovanja kada je odmor u pitanju i pružiti nezaboravne trenutke sa predivnim pejzažima, bogatom istorijom i avanturama koje čekaju da budu otkrivene.

PRess Serbia