Booking.com
Društvo News

Kolumna prof. dr Aleksandra Stankovića: Neophodne su korenite promene u sektoru bezbednosti!

Aleksandar Z. Stanković
Foto: Privatna arhiva

Kao univerzitetski profesor smartam da je došlo vreme da se sistem bezbednosti revitalizuje kao i sistem društvenih vrednosti u celini. Korenite promene su neophodne u sektoru bezbednosti, sektoru obrazovanja sa velikim akcentom na očuvanju tradicionalnih vrednosti i kultura koje smo imali vekovima. 


Događaji koji su potresli našu zemlju predstavljaju veliki bezbednosni rizik za sve nas. Neposredne opasnosti po našu decu u školama su pokazale da niko nije bezbedan. U bivšoj  SFRJ bilo je dozvoljeno nošenje kratkog vatrenog oružja, time se postizala bezbednost nacije u celini, procenat krivičnih dela je bio sveden na minimum. Bivši sistem imao je ONO i DSZ svaka škola je imala nastavnike ONO od ranih školskih dana. Učenici su upoznati bili pre svega vazdušnim oružjem dok se u višim razredima izvodila bojeva obuka i gađanje bojevom municijom. Škole su imale radne aktivnosti, odlaske na strelišta, poznavanje prirode a sve u cilju osposobljavanja stanovništva u slučaju vanrednih situacija, elementarnih nepogoda i u slučaju ratne opasnosti i odbrane zemlje, takvoj državi nisu bili potrebni specijalci. 

Aleksandar Z. Stanković
Foto: Privatna arhiva

Imali smo u svako doba obučeno stanovništvo za odbranu zemlje što danas nemamo. Svaka kuća je imala oružje, takva deca su imala svest o oružju i šta ono predstavlja, u glavama svih stanovnika oružje je predstavljalo slobodu koja se skupo plaćala, životima, suzama majki i sestri, očeva i dece palih boraca. 

Da bi se postigao efekat normalizacije sistema potrebna je akademska zajednica, preporuke akademika, profesora univerziteta, stručne javnosti iz sfere prava, obrazovanja i društvenih odnosa. Odnosno, da bi se postigao željeni efekat u sistemu potrebno je odrediti jasne ciljeve koji će se ostvariti marljivim radom. 

Prof. dr Aleksandar Z. Stanković, univerzitetski profesor, Dipl. men. bezbednosti

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia