Booking.com
Travel

Čeka nas haos na aerodromima: Stiglo upozorenje

Oglasila se Er Srbija: Evo kako će vremenski uslovi uticati na red letenja

Putnici koji će ovog leta Evropom putovati avionom upozoreni su na “izazovno” leto.


Evrokontrol, regulator vazdušnog prostora u Evropi, očekuje da će kontrola vazdušnog saobraćaja biti preopterećena u mnogim evropskim zemljama.

Iz ove agencije su izdali upozorenje na početku špice turističke sezone. Kažu da se očekuje oko 33.000 dnevnih letova širom Evrope u narednih osam nedelja, što je povećanje od oko osam odsto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Tajms. Očekuje se da će Britanci od sada pa sve do septembra obaviti više od 25 miliona putovanja u inostranstvo, uglavnom avionom.

Evrokontrol najavljuje “velika zagušenja” saobraćaja u mnogim ključnim regionima, uključujući Rems i Marsej u Francuskoj, Atinu i Budimpeštu. Agencija je izdala slična upozorenja za London, Barselonu, Brisel, Budimpeštu, Nikoziju, Varšavu i Zagreb u danima najvećeg saobraćaja, posebno petkom i tokom letnjih vikenda.

“Preopterećenja mogu dovesti do kašnjenja i preusmeravanja aviona koji će biti primorani da lete dužim rutama kako bi izbegli ograničenja”, navodi agencija.

“Ovo leto u Evropi je izazovno jer imamo manje dostupnog vazdušnog prostora zbog rata u Ukrajini i vojnih potreba… Svi moramo da odigramo svoju ulogu. Aerodromi moraju da budu dobro popunjeni, od vitalnog je značaja da se obezbedi dovoljan kapacitet za vazdušni saobraćaj, usluge, a avio-kompanije treba da se pridržavaju svog rasporeda“, rekao je Raul Medina, generalni direktor Evrokontrola.

Pad broja kontrolora

Dnevne prognoze letova su na nižem nivou nego 2019. godine, kada je 28. juna zabeleženo 37.228 letova. Od tada je, međutim, broj kontrolora letenja opao, delom zbog poteškoća u zapošljavanju nakon pandemije. Ove godine opasnost od štrajkova je veća, upozorio je Evrokontrol.

Vili Volš, šef Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj, rekao je prošlog meseca da su avio-kompanije ozbiljno zabrinute za kontrolu vazdušnog saobraćaja i da je situacija u junu bila “mnogo gora nego inače za ovo doba godine”.

“Imamo haotičnu situaciju u kojoj vidimo skoro svakodnevne štrajkove kontrole vazdušnog saobraćaja, što remeti saobraćaj ne samo u Francuskoj već i širom Evrope jer primorava aviokompanije da skreću rute ka drugim zemljama“, rekao je on.

“Veliki izazov”

Medina je rekla delegatima na sastanku Međunarodnog saveta aerodroma u Barseloni da je povećana vojna aktivnost smanjila količinu raspoloživog vazdušnog prostora do 20 odsto. Neki kontrolni centri obrađuju mnogo više saobraćaja zbog skretanja letova.

“Nedavna industrijska akcija izazvala je mnoga odlaganja. Možemo da upravljamo ovim situacijama u mirnijim periodima, ali ako se to dogodi sredinom leta, to će biti mnogo veći izazov”, rekao je on.

Šefovi vazduhoplovstva, uključujući Majkla O’Lirija, izvršnog direktora Rajanera, rekli su da je talas štrajkova kontrolora u Francuskoj i dalje jedna od najvećih pretnji letnjem vazdušnom saobraćaju.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ index.hr

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

PRess Serbia