Booking.com
Početna » Entertainment » Zanimljivosti » Žuta minuta – kako je nastao ovaj izraz i zašto baš „žuta“?
Zanimljivosti

Žuta minuta – kako je nastao ovaj izraz i zašto baš „žuta“?

Došla mu “žuta minuta” kažemo za nekoga kada izgubi živce i pretvori se u osobu koja ispaljuje psovke, uvrede ili ispoljava agresiju.


 

Ta žuta minuta obično može vrlo negativno da se odrazi na nečiju sudbinu, ali pravo pitanje je zašto je taj momenat oduška negativnim nagonima u čoveku nazvan po žutoj boji.

Po čemu je žuta boja upravo boja besa, ispuštene kontrole, agresije? Iako nismo sasvim sigurni kada je nastao ovaj izraz, pokušaćemo da odgonetnemo ovo pitanje.

Kada pomislimo na žutu, na pameti su nam neke prijatnije misli, na primer boja sunca, boja zlata, možda boja maslačaka, banana ili limunova. Međutim, psihologija kaže da se žuta boja smatra psihološki najstimulativnijom i da je često (čak i u različitim jezicima) simbol ljubomore, kukavičluka i prevare.

Poznate su nam i druge negativne konotacije žute boje, npr. žuta groznica, žuta kuća (ludnica) i slično. Žuta je, što potvrđuje i Rečnik SANU, boja raspadanja, onoga što je dugo stajalo, pa kopni od starosti, prljavštine.

Kažemo često da je nešto požutelo od starosti ili za nekoga da je požuteo od bolesti ili iscrpljenosti. Ne treba zaboraviti ni opaku bolest žuticu, ni boju žuči. Za žutu boju vezane su još neke negativne konotacije, na primer žuta štampa, žuti karton u fudbalu, a Vukov rečnik beleži i izraz žut posao, za posao koji je rđav.

U rečnicima pronalazimo i izraze negativne konotacije “klati se kao žuti mravi” i “imati žuto oko nosa”, za nekoga ko je mlad, neiskusan, odnosno žutokljunac.

(24sedam.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Decembar 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia