Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Znakovi koji kažu da su vam potrebni antibiotici!

VELIKA GREŠKA: Antibiotici ne pomažu kod gripa, a evo koje najčešće uzimamo!

I dan danas se lome koplja oko upotrebe antibiotika. I dok ih jedni lekari propisuju bez razmišljanja drugi ih koriste u krajnjem slučaju. Evo nekoliko znakova koji upućuju na to da vaša prehlada neće proći bez ture antibiotika.


 

Lekari uvek prate neke osnovne smernice kad je u pitanju propisivanje antibiotika jer ponekad je veoma teško razaznati virusnu upalu od one uzrokovane bakterijama i to samo na osnovu simptoma.

Prema nekim znakovima i sami možete zaključiti da su antibiotici neminovni

Povišena temperatura. Ako imate povišenu temperaturu i trese vas groznica verovatno imate bakterijsku infekciju, ali i u slučaju virusa su mogući isti simptomi. Lekar će pre nego vam propiše lekove razmotriti koliko je pacijenata sa istim simptomima imao tog dana i da li je reč o virusu ili bakterijama. Ako imate temperaturu i sve vas boli, a sezona je gripa, veovatno nećete dobiti antibiotike.

Koliko dugo ste bolesni? Virusna infekcija koja se razvlači duže vreme može izazvati veće probleme kao što je sinusna infekcija pa se bakterije naknadno pojave. Ako ste nedeljama bolesni onda je možda zaista vreme da popijete dozu antibiotika.

Isto tako postoji mogućnost da standardni simptomi virusa traju duže vreme pa ni u tom slučaju antibioici neće biti neophodni. Sve zavisi od toga koliko su snažni simptomi koje osećate.

Obratite pažnju na boju sekreta. Ukoliko je u pitanju virusna infekcija sekret koji izbacujete iz nosa će biti providan i redak, dok je gusti zeleni ili žuti sekret znak bakterijske infekcije. Ovo može biti i veoma zbunjujuće jer bledo zeleni sekret je gotovo uvek znak da je u pitanju virus.

Bolno grlo. Ako je grlo veoma bolno i crveno, ali bez belih tačaka reč je o virusu, bele tačke su indikatori bakterijske infekcije. Većina virusnih infekcija podrazumeva bolno grlo, ali ako vas grlo boli bez propratnih simptoma reč je o bakterijama.

Laboratorijski nalazi su jedini pravi indikatori koji će vam sa sigurnošću reći da li su vam neophodni antibiotici ili ne. Bilo da je u pitanju bris nosa ili grla na taj način ćete sa sigurnošću znati šta je u pitanju. Lekari često preskaču ovaj korak jer smatraju da na osnovu simptoma mogu proceniti o čemu je reč, a obzirom da je za nalaz kultura obično potrebno dan-dva oni propisuju antibiotike i bez obavljenih testova.

(lifepressmagazin/pixabay)

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: BRESKVICA – KUME MOJ (OFFICIAL VIDEO)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia