Booking.com
Saveti Lifestyle Zanimljivosti

Želite lep travnjak u proleće? Saznajte kako zasnovati dobar travnjak!

Kako da ostanete zdravi u iznajmljenom smeštaju?

Želite lep travnjak u proleće? Pravo vreme da krenete u ostvarivanje te zamisli je septembar! Na našem portalu saznajte kako da zasnujete dobar travnjak.


Septembar mesec predstavlja idealno vreme kada treba zasnovati dobar travnjak, na koji ćete u proleće moći da budete sa pravom ponosni. Sve što vam treba je kvalitetno seme i malo dobre volje i truda, a mi ćemo vam pokazati kako to da ostvarite.

Želite lep travnjak u proleće? Saznajte kako zasnovati dobar travnjak!

Pre svega, potrebno je odrediti oblik budućeg tavnjaka. Zbog lakše kosidbe preporučuje se da se izbegne oblik travnjaka sa oštrim ivicama, koje je kasnije teško održavati.

Sledeća mera je adekvatna priprema zemljišta. Seme trava je sitno i može da klija isključivo ako se seje na dubinama ne većim od 2 cm. Zato je zemljište potrebno što više usitniti, da ne bi došlo do propadanja semena između grudvi zemlje. U tom slučaju nećemo imati dobar, već proređen i ogoljen travnjak, što svakako želimo da izbegnemo.

Pošto smo obavili setvu semena, zemljište je potrebno povaljati, da bi se ostavrio što bolji kontakt semena sa zemljištem. Nakon toga, posejanu površinu je potrebno prekriti slojem zemljišta debljine od 1 do 2 cm. Seme iz zemljišta dobija sve što mu je potrebno do klijanja, a to su vlaga i temperatura, pa je potrebno i, ako želimo da zasnujemo dobar travnjak, da on ima dovoljno vlage za nicanje. Zato je septembar mesec, kada u zemljištu ima dovoljno vlage i kada je temperatura zemljišta odgovarajuća za nicanje, idealno vreme za zasnivanje dobrog travnjaka.Pored toga, koren trava ima dovoljno vremena do početka zime da se razvije i izbegne smrzavanje, da bi na proleće, nakon povlačenja snega, punom snagom krenuo u ozelenjavanje.

Želite lep travnjak u proleće? Saznajte kako zasnovati dobar travnjak!

Nakon setve semena, travnjak je potrebno zalivati, a sa prvim košenjem treba početi kada trava naraste do visine 5-7 cm, da ne bi došlo do oštećenja mladih biljaka. Sa kasnijim košenjima visinu je potrebno polako smanjivati, do optimalnih 2-3 cm visine.

A sada, zasučite rukave i bacite se na posao!

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Marija Stevanović

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: 321Srbija – Official video 2024.

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia