Booking.com
News Društvo

Zelena revolucija u Vrnjačkoj Banji: Novi koraci ka očuvanju prirode i čistijem vazduhu!

Vrnjacka

Na nedavno održanoj sednici Skupštine opštine Vrnjačka Banja, usvojene su nove mere pod nazivom “Vrnjačka Banja – Izvor kiseonika”, kojima je dopunjena Odluka o opštem uređenju. Ove mere imaju za cilj poboljšanje kvaliteta vazduha i očuvanje životne sredine kroz promene u izgradnji objekata. Inicijativa za izmene i dopune spomenute Odluke potekla je od predsednika opštine Vrnjačka Banja, Bobana Đurovića.


 

Prema novim propisima, svako ko planira da gradi u Vrnjačkoj Banji moraće da obezbedi zasađivanje određenog broja sadnica preko JKP “Bansko zelenilo i čistoća”, u skladu sa kvadraturom objekta koji se gradi. Na primer, za svakih 100 kvadratnih metara bruto površine, investitori su obavezni da zasade po jednu sadnicu kako bi dobili građevinsku dozvolu. Ova obaveza postaje uslov za dobijanje dozvole, a briga o sadnicama i njihova vrsta biće nadgledani od strane JKP “Bansko zelenilo i čistoća”, uz odobrenje Opštinskog veća.

Cilj ovih mera je da se podstakne obnavljanje prirodnih biljnih resursa, poboljša kvalitet vazduha i unapredi javno zdravlje. Opština Vrnjačka Banja želi da postane prepoznatljiva kao ekološki osvešćena zajednica, te se planira dostići 50% pošumljenosti teritorije.

Opština je takođe obavezna da formira nove zelene površine, održava postojeće i gradi zaštitne zelene pojaseve duž saobraćajnica i oko deponija. Takođe se planira uspostavljanje katastra javnih zelenih površina i izrada projekta pošumljavanja. Sve aktivnosti će se sprovoditi u skladu sa usvojenim programima i planovima, a mogu biti podržane finansijski od strane budžeta Republike Srbije, Evropske unije i drugih donatora. Takođe, udruženja u oblasti ekologije mogu predložiti dodatne aktivnosti koje bi bile obuhvaćene ovim merama.

321 Srbija

Foto: Instagram printscreen

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: BRESKVICA – KUME MOJ (OFFICIAL VIDEO)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

фебруар 2024.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia