Booking.com
Početna » EKO » “Zelena budućnost naše Srbije”: Veliko interesovanje mladih Čačana za zdraviju životnu sredinu!
Društvo EKO News

“Zelena budućnost naše Srbije”: Veliko interesovanje mladih Čačana za zdraviju životnu sredinu!

U organizaciji Udruženja “Zelena budućnost naše Srbije”, u prostorijama Osnovne škole Branislav Petrović u Čačku održano je predavanje na temu podizanja svesti o važnosti pravilnog odlaganja i recikliranja elektronskog otpada.


Više od 60 učenika petog i šestog razreda izrazilo je interesovanje da sazna koji su to najbolji načini za bezbednu reciklažu nagomilanog elektronskog otpada, ali i kako da pruže lični doprinos u stvaranju ekološki zdravog okruženja za sebe, ali i buduće naraštaje.

Prisutnima su se obratili predstavnici Udruženja Milan Todosijević, Đordje Todosijević i profesor Vladan Šipetić

Udruženje “Zelena budućnost naše Srbije” posvećeno je stvaranju zdravije planete. Naša misija je da promovišemo održivost i podignemo svest o važnosti očuvanja prirode.

Svaki projekat o zaštiti životne sredine, korak je ka boljoj životnoj sredini, a uključivanje zajednice u naše aktivnosti ključno je za stvaranje zelenije budućnosti, rekao je Đorđe Todosijević posle predavanja:
-Naša prezentacija bila je usmerena na podizanje svesti o važnosti pravilnog odlaganja i recikliranja elektronskog otpada. Govorili smo o problemima koje neodgovorno odlaganje elektronskog otpada može izazvati za okolinu i zdravlje, i predstavili samo praktične načine na koje škole i učenici mogu doprineti rešavanju ovog problema i dodao:

-Moja lična motivacija za ovu temu proizlazi iz duboke zabrinutosti za okolinu i želje da mlade ljude edukujem o važnosti očuvanja našeg planeta. Verujem da školsko obrazovanje ima ključnu ulogu u oblikovanju budućih navika i stavova naših učenika. Na kraju, verujem da je svaki korak, ma koliko bio mali, ka boljoj praksi recikliranja elektronskog otpada, korak u pravom smeru. Kroz obrazovanje i akciju, možemo napraviti značajnu promenu i osigurati bolju budućnost za naš planet, naveo je on.

Tokom prezentacije, bilo je inspirativno videti zainteresovanost i entuzijazam učenika. Postavljali su pametna pitanja i izrazili su interes za učešće u projektima recikliranja u svojim zajednicama.

Mnoge kompanije nude programe povrata starih elektronskih uređaja kada kupci kupuju nove. Ovi programi osiguravaju da se stari uređaji pravilno recikliraju ili ponovo upotrebljavaju.
Pohvalni primeri kompanija u Čacku koje se bave sakupljanjen i transportom elektronskog otpada su Tip Reciklaža i Orto Point.

Foto i tekst PRessSerbia

 

About the author

Dalibor Katic

Novinar je sa skoro dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima. Stotine ekskluzivnih priča, ali i brojni intervjui sa domaćim i svetskim zvezdama samo su deo njegove novinarske karijere.

PRess Serbia