Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » Saveti » Zašto zubi bole i nakon zubara? Stomatolog otkriva šta da radite nakon intervencija!
Lepota i zdravlje Saveti

Zašto zubi bole i nakon zubara? Stomatolog otkriva šta da radite nakon intervencija!

Uništavaju vam ZUBE, a nisu slatkiši ni kafa: Obratite pažnju kada jedete ove ZDRAVE namirnice!

Ljudi se najčešće obraćaju zubaru kada osete bol. Srećom, moderna stomatologija je toliko uznapredovala da bolove tokom i nakon stomatoloških intervencija svodi na minimum. Ali zub je organ, deo tela, i kao takav proces njegovog lečenja nekada može biti bolan. Pitali smo dr sci Natašu Pejčić, stomatologa zašto se najčešće javlja bol nakon posete zubaru i šta treba da uradimo kako bismo ga sveli na minimum.


 

“Bol se najčešće javlja nakon vađenja živca, odnosno endodontskog tretmana, stavljanja leka, postavke plombe, posle aplikovanja anestezije i nakon vađenja zuba”, kaže dr Pejčić.

Bol nakon vađenja živca

Endodontski tretman spade u jedan od najsloženijih postupka u stomatologiji i podrazumjeva dugotrajni oporavak zuba od bakterijskog ili traumatskog procesa koji je doveo do jakih upalnih promena.

Bolovi nakon ovog zahvata su često prisutni, ali se razlikuju po intenzitetu, u zavisnosti od vrste upalnog procesa i od vrste lečenja. Moderne tehnike lečenja korenskih kanala uveliko smanjuju traumu tkiva koje posle može rezultirati bolovima. Ako se ipak jave, analgetici mogu da pomognu.

Bol nakon stavljanja leka

Kako bi se živac umrtvio, aplikuje se lek za tu namenu. Preparati koji se najčešće koriste u sebi imaju dodatak anestetika, ali često se zbog samog procesa mumifikacije pulpe može javiti neugodna bol koja može biti intenzivna. Najbolja terapija je primena analgetika radi ublažavanja bolova, ali ako se pojačava, javite se stomatologu kako bi promenio terapiju.

Bol nakon vađenja zuba

Bol nakon vađenja zuba je često prisutna i može se ublažiti primenom standardnih analgetika. Veoma je važno nakon vađenja zuba da se pridržavate svih uputstava koje vam je dao stomatolog – izbegavajte vruću hranu i napitke, gazirano piće, alkohol i pušenje. Nakon vađenja zuba organizam će u rani stvoriti krvni ugrušak i zatim kost, ali ako se rana agresivno ispira, ili se onemogući stvaranje ugruška, dolazi do pojave tzv. “suve alveole”. To je jaka bol koja se ne može pokriti analgeticima, već je potrebno potražiti pomoć stomatologa kako bi ponovno očistio ranu i lokalno stavio lek za ublažavanje bolova.

Bol nakon plombe

Neki materijali za plombe u sebi imaju fazu koja nekoliko dana može izazivati neugodan osećaj tupe boli. Međutim za par dana, bol bi trebalo da sasvim prestane. Ako se radi o jakim bolovima nakon postavljanja bilo koje vrste plombe (crne, bele) postoji mogućnost da pulpa tj. živac zuba reaguje negativno, pa će biti neophodno javiti se stomatologu i eventualno po potrebi sprovesti endodontsko lečenje zuba.

Bol na mestu uboda injekcije

Ova bol je česta i potpuno normalna reakcija organizma na mesto primene lokalne anestezije. Zbog same tehnike aplikovanja anestetika dolazi do laganog širenja tkiva u području gde se to radi. Najčešće nakon nekoliko sati, ređe i do nekoliko dana, bol spontano prolazi. Kod intervencija u predelu donje vilice anestezija obično ide duboko, pa se bolovi mogu javiti prema uhu, a ne oko zuba na kome je rađena intervencija.

(sd.rs/pixabay)

 

PRess Serbia