Početna » Entertainment » Zanimljivosti » Zašto većina profesija nosi uniforme
Lifestyle Zanimljivosti

Zašto većina profesija nosi uniforme

Zašto većina profesija nosi uniforme

Skoro svaka profesija ima svoju uniformu i mi smo se već navikli na to.


Većina nas ne razmišlja mnogo o tome, ali uvek kada vidimo nekoga u uniformi, on nam privuče pažnju. Da li ste se nekada zapitali: Zašto određene profesije imaju svoje uniforme?

Policajci su u tamnoplavom, dok medicinski tehničari mogu biti u raznim bojama, od klasične bele do jarko zelene ili plave. Da li znate zašto njihove uniforme izgledaju baš ovako? U sledećem tekstu možete saznati poreklo uniformi nekih od najčešćih zanimanja na svetu.

Kuvarske uniforme – kako su nastale

Najzanimljivija od svih je možda upravo uniforma kuvara. Danas je profesionalno šivenje uniformi za kuvanje vrlo rasprostranjena usluga, tako da svaki restoran može imati svoj poseban stil. Međutim, ono na šta verovatno svi pomislimo kada čujemo “kuvarska uniforma” jeste bela bluza na duplo kopčanje, kecelja i naravno, visoka bela kapa. 

Da li znate zašto je upravo ovo tradicionalna uniforma jednog kuvara?

Da krenemo od najčudnijeg dela kuvarske uniforme, a to je kapa. Smatra se da su ove čudne visoke kape nastale u Francuskoj u 18. veku. Jasno je da je glavna svrha kape na kuvarevoj glavi da zaštiti hranu od potencijane kose koja se može naći u njoj. Međutim, ostaje pitanje zašto je bela i zašto je tako visoka?

Zašto kuvari nose popularne visoke kape?

Bela boja je izabrana kao simbol čistoće, a različita visina kape je ukazivala na razliku u znanju, iskustvu i umeću kuvara. Zato je najstariji kuvar sa najviše iskustva bio kuvar sa najvišom kapom, a on je ujedno bio i šef kuhinje.

Takođe, veruje se da je broj nabora na kuvarskoj kapi označavo broj kulinarskih tehnika koje je jedan kuvar savladao, pa je tako kuvar sa sto nabora na svojoj kapi umeo da spremi jaja na sto načina.

Zamislite da ceo dan na glavi nosite ovakvu kapu! Iako je ovo jedna veoma zanimljiva i zabavna priča, nikakva visoka kapa vam nije potrebna kako biste sami kod kuće pravili odlične specijalitete. Međutim, što se ostalih delova uniforme tiče, oni bi vam možda i dobro poslužili.

Naime, sve što kuvari nose na sebi za vreme kuvanja osmišljeno je tako da im pruža udobnost i zaštitu tokom rada. Zato kuvari nose široke pantalone kako bi lakše mogli da se kreću, ali i da bi, u slučaju da se desi da na sebe prospu nešto vrelo, izbegli veće opekotine, jer kada bi nosili uske pantalone, vrela tkanina bi ostala slepljena uz njihovu kožu.

Dugačke kecelje takođe predstavljaju još jedan sloj zaštite od toplote i opekotina, kao i duplo kopčanje i dugački rukavi na kuvarskim bluzama.

Zašto policajci nose plavo?

Da li ste se nekada zapitali: Zašto policajci nose plavo? Naime, prva moderna policija nastala je u Londonu, 1839. godine. Tada su nastale i policijske uniforme kakve i dalje vidimo u mnogim državama sveta.

Pošto su britanski vojnici u to vreme nosili crvenu i belu boju, policajcima je data tamnoplava boja, kako bi se razlikovali od vojske. Zašto baš tamnoplava? Tamnoplava je bila sledeća najčešća boja tkanine za odevanje koja je bila dostupna u to vreme, a moralo se misliti i na ekonomičnost, zar ne?

Tamnoplava boja je takođe vrlo praktična boja za obavljanje policijskih zadataka. Pošto su obučeni u tako tamnu boju, kriminalcima će biti teže da ih spaze u mraku, a oni će moći uspešno da obave svoj zadatak, odnosno da uhvate kriminalce. Zamislite da jurite nekoga po mraku u jarko žutoj majci i bež pantalonama?

Beli mantil – simbol časti

Iako beli mantil nose mnogi profesionalci u oblasti medicine, kao na primer zubari i laboratorijski tehničari, većina nas beli mantil povezuje sa doktorima. Mnogim ljudima beli mantil simbolizuje dostojanstvo i čast. Mnoge porodice jure za belim mantilom i nadaju se da će njihova deca postati doktori. Zašto je doktorski mantil baš beo?

Krajem 19. veka, doktori su počeli da nose belu boju kako bi se razlikovali od onih koji su se predstavljali kao medicinari, a koji se nisu bavili tradicionalnom medicinom. Od tada, beli mantil je ostao najprepoznatljiviji simbol doktora. Danas, bela boja asocira na čistoću i higijenu, ali i autoritet i odgovornost. Beli mantil čini da se osećamo sigurnije kada ugledamo doktora.

Zašto hirurzi nose zeleno?

Sigurno vam je svima prva asocijacija na hirurga ona čudna (i pomalo strašna) zelena boja, sa sve kapom i maskom. Zašto su hirurzi obučeni baš u zeleno? Uniforma hirurga je u početku bila bela, kao i unforma ostalih medicinara, ali početkom 20. veka promenjena je u zelenu jer se smatralo da zelena boja može pomoći hirurzima da u toku operacije odmore oči i bolje vide.

Zašto je to tako?

Svi znamo da zelena boja odmara oči. Takođe, kada dugo gledamo u istu boju naš mozak počinje da sve teže razaznaje nijanse. Međutim, razlike u nijansi su veoma bitne u tako preciznom i odgovornom poslu kao što je posao jednog hirurga.

Oči se od predugog gledanja u istu boju najbolje odmaraju gledanjem u boju suprotnu od one u koju smo gledali. Zato hirurzima može biti od posebne pomoći da sa vremena na vreme skrenu pogled na nešto zeleno, sa obzirom na to da dugo gledaju u unutrašnje organe svog pacijenta.

Mnogo profesija ima određenu vrstu uniforme, od policajaca i vatrogasaca, pa sve do šminkera i frizera. Nadamo se da vam je ovaj tekst osvetlio poreklo uniformi i zašto one izgledaju baš tako kako danas izgledaju.

Foto:pixabey

PRessSerbia

About the author

Dalibor Katic

Novinar je sa skoro dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima. Stotine ekskluzivnih priča, ali i brojni intervjui sa domaćim i svetskim zvezdama samo su deo njegove novinarske karijere.

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia