fbpx
Fitness Health and beauty Lifestyle Saveti

Zašto vas bole leđa: stomak je kriv što kičma boli, evo koje vežbe pomažu!

Zašto vas bole leđa: stomak je kriv što kičma boli, evo koje vežbe pomažu!

Bol u vratu, krstima…takva iskustva ima veliki broj ljudi, a uzroci mogu da budu raznovrsni. Često je razlog problema sa kičmom nedostatak kretanja. Mišići koji se retko koriste – slabe, i više ne mogu optimalno da podupiru kičmeni stub. Jednostrani pritisci ili opterećenja ili loš položaj prilikom spavanja, takođe mogu da dovedu do problema. Često je stomak kriv što kičma boli, evo koje vežbe pomažu


 

U stresnim situacijama – telo je u grču, a ramena se napeto dižu ka bradi. Dokazano je i da stres opterećuje muskulaturu, a posledice toga su bolovi. Dobra vest je što na jednostavan način možete da se suprotstavite tom problemu.

Kretanje opušta mišiće

Čak i kada se izležavate na sofi i ništa ne radite – vašoj kičmi činite loše, jer je i to “dobar put” ka bolu. Međutim, kretanje povećava krvotok u upaljenom tkivu, muskulatura se bolje snabdeva hranljivim materijama, pokret je čak i opušta. Idealno “pokretanje” predstavljaju takozvani sportovi izdržljivosti, poput brzog hodanja ili vožnje bicikla. Kod napetosti mišića ramena i vratnog dela, kruženje ramenima može da umanji bol.

Fizička aktivnost je najbolja strategija da se problemi sa leđima uspešno spreče. Od, otprilike 656 mišića na našem telu, deluje oko 150 direktno na kičmenom stubu. Pored onih velikih, vidljivih, mnoštvo sićušnih mišića, koji se nalaze u unutrašnjosti, zaduženo je da naša leđa budu u “fit” stanju. I muskulatura stomaka mora da bude jaka. Samo tako će biti u stanju da gura trup prema napred i drži leđa pravo, to jest u onom položaju koji prija našim leđima. Ciljani treninzi, na primer – u fitnes studiju, jačaju sve mišiće. Pršljenovima je takođe potrebno kretanje kako bi ostali zdravi.

Loading...

Video nedelje

MILICA TODOROVIC & MIRZA SELIMOVIC - AVET

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA