Booking.com
Početna » Travel » Zašto su u avionima četvrtaste prozore zamenili okruglima?
Travel

Zašto su u avionima četvrtaste prozore zamenili okruglima?

Muči vas džet-leg? Pridržavajte se ovih saveta i uživajte u putovanju

Nekada su putnici u avionima uživali u pogledu kroz četvrtaste prozore. Međutim, to se promenilo 1953. godine kada su se desile dve nesreće u kojima je život izgubilo 56 ljudi. Krivac za te nesreće bio je kvadratni oblik prozora.


 

Četvrtasti prozori su uzrokovali da se avioni “raspadaju” u vazduhu. Četiri ugla takvih prozora nisu podnosila visok pritisak vazduha koji se javlja na velikim nadmorskim visinama.

Istraživanje je pokazalo da je 70 odsto povreda u avionima uzrokovano pritiskom na uglovima prozora.

Zbog toga su u avionima uvedeni okrugli prozori, gde je pritisak ravnomerno raspoređen, što ih čini mnogo otpornijim od četvrtastih.

Tačnije objašnjenje je da su okrugle rupe u tankom okviru aviona pogodnije zbog svoje strukture i manje su podložne oštećenjima. Pukotine pod pritiskom mogu izazvati pojavu koja se naziva “eksplozivna dekompresija”.

Postoji i jednostavnije objašnjenje za činjenicu da su prozori na nekim avionima ovalnog oblika: prostorna ograničenja. Ako okrugli prozor “izdužimo” u ovalni, površina prozora je veća, što olakšava posmatranje idiličnih pejzaža – ukoliko, naravno, imate sedište pored prozora.

(punkufer/24sedam/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

PRess Serbia