Booking.com
Lifestyle Saveti

Zašto su plastične saksije i žardinjere najbolji izbor za vaše biljke?

Biljke koje mogu da vam pomognu u borbi sa STRESOM: Neke od njih sigurno već imate u svom domu!
Foto: Pixabay

Dok su neki ljudi vrsni botaničari i čini vam se da zabodu suvu granu u zemlju ona bi procvetala, nekim drugim ljudima održavanje cveća i ukrasnog bilja nikako ne ide. Ako ste jedan od njih, verovatno mislite da jednostavno nemate sreće i biljke vas ne vole, ali to zapravo nije slučaj. Biljke su prilično ćudljive. Dok neke možete jednostavno zasaditi bilo gde i maltene zaboraviti na održavanje, neke druge imaju specifične zahteve u pogledu osvetljenja, vode, zemljišta, đubrenja, pa čak i saksije ili žardinjere u koju će biti posađene. Ako njihovi zahtevi nisu ispunjeni, počeće da se suše i odbacuju lišće. Prepoznajete se u ovim redovima? Nastavite da čitate kako biste saznali sve o prednostima plastičnih saksija i žardinjera za vaše biljke!


Saksije i žardinjere za cveće se danas mahom prave od plastike ili nešto ređe od gline. Naravno, dostupne su i ukrasne porcelanske i staklene posude, ali one služe isključivo kao dekoracija u koju ćete staviti saksiju, ali ne i zasaditi samu biljku. Plastične posude su pogodnije za biljke koje vole vlažno tlo, dok glinene saksije više pogoduju biljkama koja preferiraju suvu zemlju. Bitno je da razumete kako materijal utiče na zemljište, koje je presudno za rast biljke – kada to budete shvatili jednako uspešno ćete gajiti bilo koju biljku u plastičnoj ili glinenoj posudi.

Šareni svet plastičnih saksija i žardinjera

Kada uđete u bilo koji garden centar, poljoprivrednu apoteku ili prodavnicu plastike, primetićete da postoji veliki izbor plastičnih saksija za cveće. Nisu u pitanju samo boje, iako je varijacija bezbroj – od belih i prirodnih zemljanih tonova, do pastelnih i jarkih nijansi. Veličina, oblika i stilova izrade je takođe mnogo – od jednostavnih i svedenih, do elegantnijih. Plastičnih modela ima verovatno više nego od bilo koje druge vrste materijala, što je veliki deo njihove privlačnosti – lako je pronaći plastičnu posudu koji odgovara vašem stilu i ukusu.

Plastične saksije i žardinjere su najčešći izbor i za baštovanstvo u zatvorenom i za baštovanstvo na otvorenom.

Kada kupujete saksije i žardinjere od plastike, potražite one koje su čvrste, ali i blago fleksibilne. One su otporne na UV zračenje i promene temperatura, kao i na različite atmosferske uslove. Takve saksije će bolje izdržati vremenske uticaje i smene godišnjih doba od saksija koje su napravljene od tanke i krute plastike.  

Za koje biljke treba koristiti plastične saksije?

Plastične saksije i žardinjere najbolje je koristiti za biljke koje vole da njihova zemlja duže ostane vlažna, umesto da se brzo osuši. Plastika nije porozan materijal tako da stranice posude ne propuštaju vazduh i ne dovode do brzog isušivanja unutrašnjosti posude. Nakon zalivanja biljke, zemlja će ostati vlažna duže vreme, zadržavajući više vode u zoni korena.

Plastične saksije su odličan odabir za sve baštovane početnike, koji uzgajaju sobno bilje u zatvorenom prostoru i imaju tendenciju da retko zalivaju (ili u potpunosti zaborave da biljkama treba voda da bi ostale u životu).

Zašto su plastične saksije i žardinjere najbolji izbor za vaše biljke?
Foto: Pixabay

Prednosti plastičnih saksija i žardinjera

Plastične posude imaju mnogobrojne prednosti, izdvojićemo najznačajnije:

  • Održavaju zemlju za cveće vlažnom jer njihovi zidovi nisu porozni i minimiziraju kretanje vazduha, što je korisno za sve biljke, a posebno one koje vole veću vlažnost. 
  • Dostupna je neograničena raznolikost boja, stilova i veličina koje odgovaraju dekoru vašeg doma. Možete birati između neutralnih i duginih boja i kružnih, kvadratnih ili čak pravougaonih oblika saksija i žardinjera.
  • Plastika je jaka i fleksibilna, dakle veoma izdržljiva. Plastične saksije nećete morati da menjate svake sezone – štaviše, moglo bi se desiti da zaboravite kad ste ih kupili ili da ih zamenite kad vam dosade i poželite nove boje. 
  • Veoma su lagane. Ovo je velika prednost ako često premeštate biljke, bilo da ih premeštate na različite lokacije u vašem domu u zavisnosti od godišnjeg doba i količine svetlosti koja ulazi kroz različite prozore. Možda vam se težina saksije čini beznačajnom, ali kada je reč o velikim biljkama, kao što su adam, filodendron ili palme, sama saksija može težiti par kilograma ako je od terakote!
  • Plastične saksije su povoljnije od svih drugih. Ako kupujete veći broj posuda, odabirom plastike možete napraviti značajnu uštedu, bez kompromisa po pitanju dekora – vaš enterijer (ili eksterijer) će biti podjednako lep, ako ne i lepši nego sa ostalim vrstama materijala.
  • Lako je dodati dodatne drenažne rupe. Verovatno već znate koliko su drenažne rupe na dnu posude bitne – omogućavaju da višak vode iscuri, kako koren biljke ne bi satrulio. Ako kupite plastičnu saksiju koja nema rupe za drenažu na dnu, lako ćete ih napraviti bušilicom ili zagrejanim šrafcigerom. Ako pokušate da napravite rupu na saksiji od gline razbićete celu saksiju.
  • Plastiku je lako sterilisati ako imate problema sa gljivičnim oboljenjima biljke ili želite da se uverite da je vaša saksija u potpunosti čista, pre nego što u nju presadite drugu biljku.

Mnoge plastične saksije i žardinjere su napravljene od recikliranih materijala, što pomaže u nastojanjima da sačuvamo planetu i budemo ekološki osvešćeni. Po povoljnim cenama možete birati boju, stil i veličinu novog ruha za vaše omiljene biljke. 

 

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia