Booking.com
Zanimljivosti

Zašto su najpametniji psi uglavnom i najmrzovoljniji?

Avio-kompanija izgubila psa putnice: Nude joj novac kao zamenu...

Da li je vaš pas mrzovoljan? – Od njih možete očekivati drugačije reakcije nego od “ljubaznijih” pasa, manje mahanje repom i nepreteranu želju za igrom.


 

Ovakvi psi možda imaju lošiju reputaciju, ali studija iz 2021. objavljena u časopisu “Animals”, otkriva da su i pametniji od ostatka kućnih ljubimaca kada je u pitanju učenje.

Pre ovog istraživanja, traženo je od vlasnika da popune upitnik o ponašanju svog psa, gde su pronašli faktor koji su nazvali “razdražljivost”.

“Psi sa visokim stepenom razdražljivosti imaju tendenciju da reže kada ih kupaju, doteruju ili kada im se nešto ne sviđa, ali su i uporniji kada to žele”.

Jednostavno rečeno, ovi psi vole da stvari budu po njihovom i ne mogu da podnesu bilo kakvu smetnju i nelagodu.

U ranijem eksperimentu predočeno je da dominantniji psi nisu mogli da uče od nepoznatih pasa kao ni da ih isprate, dok su oni manje dominantniji bili uspešniji u tome.

“Mislimo da je ova razlika uzrokovana različitim prethodnim društvenim iskustvom, gde su podređeni psi naučili da je korisno obratiti pažnju na postupke drugih, dok su dominantni psi morali da obrate pažnju samo na svoje vlasnike.” – prenosi Threehugger.

Važno je razumeti da mrzovoljni psi nisu nužno “loši psi”, iako je njihova tolerancija niska i nisu dobri u rešavanju određenih situacija, oni su takođe uporni ako su motivisani i veoma su pažljivi prema ljudima.

(objektiv.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

PRess Serbia