fbpx
Zanimljivosti

Zašto su laboratorijski i lekarski mantili bele boje?

Da li boja mantila nosi neko značenje ili bi bilo u redu nositi mantil ljubičaste boje u laboratoriji? Zašto su laboratorijski i lekarski mantili bele boje?


 

Beli mantil izaziva specifičnu emocionalnu reakciju kod pacijenata. Tradicionalno, oni su bili bež, ali bela boja je sinonim za nevinost, pouzdanost, čistotu i život. Ranije su doktori najčešće nosili civilnu odeću ili crnu, što je delovalo kao asocijacija na smrtnost i česte smrti povezane sa njihovom profesijom.

Danas mantili odaju utisak profesionalizma i u pacijentima izazivaju osećaj doktorove superiornosti i inteligencije. Mnoge medicinske škole na završnoj svečanosti poklanjaju bele mantile kao simbol započinjanja doktorske uloge. Neke bolnice koriste bele mantile da bi napravile razliku između osoblja i lekara.

Međutim, upotreba belog mantila je trenutno pod diskusijom. Američka medicinska asocijacija je 2009. godine glasala da se prestane sa korišćenjem belih mantila, jer oni na sebi mogu gajiti bakterije i bacile, koji se pri poseti prenose od jednog pacijenta do drugog.

U suštini, beli mantil izaziva osećanje poverenja među pacijentima. On kaže: „Ja sam iscelitelj, naučnik, osoba od poverenja sa mnogo škole i obuke”. Stariji ljudi naročito vole bele mantile, ali sve više doktora se vraća na korišćenje svakodnevne odeće sa stetoskopom okačenim oko vrata.

Možda je tema o boji mantila zanimljiva, ali boja mantila svakako nije ono što nam je najbitnije kada krenemo kod lekara. Na prvom mestu su pre svega stručnost i posvećenost lekara kojem verujemo.

(redinfoportal/pixabay)

Loading...

Video nedelje

NIKOLA PETKOVIC - BEZOBRAZNA

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

Close