Booking.com
Početna » Travel » Zašto neki hoteli izbegavaju sobu broj 420?
Travel

Zašto neki hoteli izbegavaju sobu broj 420?

Hotel u Španiji košta 0 evra, ali postoji "caka": Evo o čemu je reč

Amerikanci su očito prilično sujeverni, u zgradama izbegavaju 13. sprat, pa zapravo često idete s 12. na 14. No, ako je već opšteprihvaćeno kako je 13 nesrećan broj, šta onda ne valja s brojem 420?


Krenimo s “neba pa u rebra”, odgovor na to pitanje je – marihuana. Naime, broj 420 usko je vezan s kanabisom, s obzirom na to kako je 20. aprila u Sjedinjenim Američkim Državama dan kad se širom zemlje slavi marihuana i naveliko se uživa u njoj.

Iz tog razloga neki hoteli otišli su toliko daleko da na vrata ne stavljaju pločicu s brojem 420, pa je ili izbegavaju ili stavljaju kombinaciju 419 + 1 kako bi izbegli povezivanje s marihuanom, ali i da bi odgovorili goste sobe od pušenja.

U drugim hotelima soba s “marihuanskim” brojem uopšte ni ne postoji, a oni koji je pak imaju često ostaju bez pločice s brojem jer zaljubljenici u “travu” broj ponesu sa sobom kao suvenir. Primera radi, u jednom je hotelu u Koloradu pločica s brojem toliko puta ukradena s vrata da su vlasnici nakon zadnje krađe odlučili da broj 420 jednostavno napišu na vrata..

No, kako je zapravo cela priča započela i zašto je 20. aprila postao dan slavljenja marihuane? Istina nije, kako mnogi misle, da je to zbog dana smrti Boba Marlija (koji je umro cca tri nedelje posle). Nije to ni broj policijskog koda kojim policajci dojavljuju da je primećeno uživanje marihuane.

Prava istina ili barem ono oko čega se mnogi slažu vezana je za grupu studenata koji su sedamdesetih godina studirali na Univerzitetu San Rafael u Kaliforniji. Naime, oni su se nalazili svakodnevno u 16:20 kod kipa Luisa Pastera kako bi uživali u konzumiranju marihuane. Pre toga bi po hodnicima jedni drugima šaputali “Luis 420”, tako da se legenda s vremenom proširila širom Amerike i danas je mnogim mladima jasno što znači broj 420.

Amerikanci su očito sujeverni jer 420 nije jedini “broj non grata”. Poznato je izbegavanje nesrećne trinaestice, pa mnogi hoteli nemaju sobu broj 13, a ne postoji ni 13. sprat.

Foto: Pixabay
Izvor:PRessSerbia/ pun kufer
PRess Serbia