Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » Zašto ne treba koristiti istu maramicu za nos?
Lepota i zdravlje Saveti

Zašto ne treba koristiti istu maramicu za nos?

Zašto ne treba koristiti istu maramicu za nos?

Borba protiv prehlade može biti iscrpljujuća: simptomi poput upale grla, kašlja, začepljenog nosa i kijanja mogu vam oduzeti svu energiju. Ponekad se i traženje nove, čiste maramice za nos može činiti kao poprilično težak zadatak pa radije posegnete za već korišćenom.


 

Ali može li ponovno korišćenje iste maramice dodatno naštetiti vašem zdravlju?

Srećom, nema potrebe za brigu.

“Neki virusi na različitim površinama mogu preživeti duže od sedam dana, a korišćenje starih maramica nosi isti rizik kao i dodirivanje tih površina”, kaže porodična lekarka Mija Finkelston za The Healthy.

Iako zvuči zastrašujuće, sposobnost tih virusa da uzrokuju novu infekciju brzo se smanjuje, a klice često ne prežive duže od 24 sata. Drugim rečima, zaraznost virusa koji su opstali na iskorišćenim maramicama s vremenom opada pa se i smanjuju šanse da budu dovoljno jaki i izazovu infekciju.

Osim toga, zahvaljujući našem imunološkom sistemu, najčešće se ne možemo zaraziti istim virusom drugi put tokom jedne sezone jer je organizam stvorio antitela kad se prvi put borio protiv infekcije, objasnila je dr Finkelston.

(b92.net/pixabay)

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

PRess Serbia