fbpx
Lifestyle Zanimljivosti

Zašto ne možemo da odolimo mirisu bebe?

Zašto ne možemo da odolimo mirisu bebe?

Zašto bebe mirišu “najlepše na svetu”, da li mogu da “provale” mamino raspoloženje i pre nego što se rode i još ponešto što možda niste znali o bebama. Dakle, zašto ne možemo da odolimo mirisu bebe?


Opojnom mlečnom mirisu novorođenčeta nemoguće je odoleti, a mlade mame često provedu sate mirišući svoju bebu…

Za to postoji objašnjenje: nekoliko studija pokazalo je da je jedna od tekovina evolucije i to da mame mogu da prepoznaju miris svoje bebe među drugim bebama svega nekoliko dana nakon porođaja. Roditelji takođe mogu da uoče i sličnost između mirisa svoje bebe i drugih članova porodice.

Ne zna se tačno izvor ovih mirisnih signala, ali naučnici pretpostavljaju da su u pitanju lojne žlezde pre svega one na glavi i licu, koje naročito aktivno rade kod novorođenčadi. Na miris utiče i ono što beba jede, pa dojene bebe imaju intenzivniji “mlečni” miris.

Bebu možete da navikavate na zdravu ishranu još pre nego što se rodi. Sećanje na ukuse hrane koju je mama jela tokom trudnoće zaslužno je za formiranje navika u ishrani kasnije tokom života. Zato je važno da se trudnice hrane zdravo i raznovrsno, tako da se beba navikava na različite ukuse na vreme, dakle, još pre nego što se rodi, a sa tom praksom trebalo bi da nastavite i tokom perioda dojenja.

Beba zna kako je mama raspoložena i pre nego što se rodi. Naučnici sa Univerzitata u Nagasakiju su sproveli istraživanje da bi utvrdili da li bebe mogu da “pročitaju” mamino raspoloženje tokom trudnoće.

Trudnicama u poslednjem trimestru prikazivani su inserti sa veselim i tužnim scenama iz filmova, a pokreti beba praćeni su ultrazvukom. Ispostavilo se da su bebe tokom zabavnih scena bile aktivnije, i “mahale” rukama, dok bi se tokom tužnih inserata potpuno primirile.

Dakle, dok ste u drugom stanju, birajte društvo i trudite se da izbegavate stresne situacije, bebe definitivno “znaju” više nego što mi pretpostavljamo.

Britanska statistika kaže da postoji razlika između “letnjih” i “zimskih beba”. Bebe rođene između septembra i decembra imaju, statistički, dvostruko veće šanse da postanu profesionalni fudbaleri nego one rođene u letnjim mesecima. Nažalost, one su izložene i povišenom riziku od anksioznosti i napada panike. Ako ste strašno ambiciozni, i već kujete planove za budućnot vašeg nerođenog deteta, znajte da bebe rođene između aprila i juna kad porastu češće postaju lekari od beba rođenih u ostalim periodima godine… Pa vi “tempirajte” kada ćete da pravite bebu.

(mondo.rs)

Loading...

Video nedelje

MILICA TODOROVIC & MIRZA SELIMOVIC - AVET

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA