fbpx
RAPSODY TRAVEL
Health and beauty Lifestyle Saveti Zanimljivosti

Zašto je obavezno TUŠIRANJE posle izlaska iz mora!

Evo koliko vam para treba za hranu na moru ove godine!
RAPSODY TRAVEL

Potrebno je svega 10 minuta plivanja u okeanu da vam se koža prekrije bakterijama, pokazalo je preliminarno istraživanje.


To ne mora biti nužno loše, ali neke od tih bakterija mogu preneti bolesti ili povećati rizik od infekcije narušavanjem delikatne mikrobiološke okoline na koži, poznate kao mikrobiom.

Naučnici Univerziteta Kalifornija Irvin otišli su na plažu i potražili dobrovoljce koji nisu išli često u vodu, koji nisu koristili zaštitu protiv sunca u tom trenutku, nisu se kupali u poslednjih 12 sati niti uzimali antibiotike u proteklih šest meseci. Pre plivanja uzeti su brisovi kože sa lista od devet pojedinaca. Nakon toga su oni ušli u vodu na deset minuta. Kad su se vratili na obalu i osušili ponovo je uzet bris. Ista procedura je primenjena šest sati i dan kasnije.

Pre plivanja mikrobiom svakog dobrovoljca se lako razlikovao, ali desetak minuta posle on se promenio i postali su sličniji jedan drugom.

-Naši podaci pokazuju po prvi put da izlaganje okeanskoj vodi može izmeniti diverzitet i sastav mikrobioma ljudske kože. Dok su oni plivali, normalne bakterije koje tu obitavaju su isprane sa kože, dok su se okeanske bakterije nataložile na njoj – izjavila je Marisa Četmen Nilsen, vođa studije.

Promene mikrobioma su bile privremene, a većina ih se povukla nakon 24 sata. Ali, bilo je i nekih zabrinjavajućih otkrića. Na svakoj osobi iz grupe detektovana je uobičajena morska bakterija Vibrio. Većina vrsta ove bakterije je bezopasna, ali neke su odgovorne za bolesti poput kolere ili, iako retko, mogu uzrokovati infekcije kože koje izjedaju meso, posebno kod ljudi sa oslabljenim imunim sistemom.

Naučni tim samo je detektovao prisustvo bakterije Vibrio, ali nije svojim metodom mogao da utvrdi tačnu vrstu. Ali, izgleda da ih privlači ljudska koža, jer je veća količina bakterije Vibrio pronađena na koži dobrovoljaca nego u vodi u koju su ulazili a koja je takođe testirana.

-Iako mnoge bakterije Vibrio nisu patogene, činjenica da smo ih otkrili na koži nakon plivanja pokazuje da patogene vrste mogu potencijalno opstati na koži nakon plivanja – istakla je Nilsen.

Njen tim sumnja da okeanske bakterije, generalno gledajući, mogu povećati verovatnoću od infekcije ili oboljenja, preko svog uticaja na mikrobiom kože.

-Nedavne studije su pokazale da mikrobiom ljudske kože ima važnu ulogu u funkciji imunog sistema, lokalizovanih i sistemskih bolesti i infekcije. Zdrav mikrobiom štiti domaćina od kolonizacije i infekcije oportunističkih i patogenih mikroba – zaključila je Nilsen.

Stoga, kako bi bili sigurni, najbolje je tuširati se posle plivanja i pokušati da sprečimo ulazak morske vode u usta, preneo je “Gizmodo”.

Loading...

Video nedelje

Lexington - Tudja sreca

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

Oaza komfora i stila u srcu Beograda!

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Loading...

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

Vremenska prognoza

Priključite se PRess Serbia grupi

PRess Serbia Group
Javno group · 353 članova
 

Pridružite se grupi

 

Oficijalna grupa stranice PRessSerbia

Prijatelji sajta


BG online

Vesti Dana

class=

Iskoristite stalne popuste-Ulepšajte se!
ageless

Close