fbpx
Lifestyle Zanimljivosti

Zašto je maženje dobro?

Zašto je maženje dobro?

Svako je barem jednom u životu poželeo da se mazi s nekim, a ovu želju najčešće podstiču osećanja privrženosti, kada vam je prijatno u nečijem prisustvu ili ste, pak, usamljeni. Činjenica je da maženje ojačava vezu i predstavlja nešto što svima mnogo nedostaje u trenucima kada nemaju partnera.


 

A da li vam je ikada palo na pamet da postoji naučno objašnjenje za sve ovo? Iako, možda, niste do sada razmišljali o ovome, objašnjenje svakako postoji.

Maženje stimuliše lučenje oksitocina, hormona koji je zadužen za stvaranje osećaja intimnosti. Zbog ovoga, često se naziva i „hormonom (po)vezivanja”. On nam pruža osećaje empatije, poverenja, fizičke privlačnosti i mnoge druge emocije koje doživljavaju osobe u zdravim vezama.

U nastavku ovog teksta možete saznati zbog čega je maženje odlično za očuvanje vašeg blagostanja.

1. Ojačava emotivnu vezu i privrženost

Maženje pruža osećaj udobnosti i stvara prijatnu atmosferu za komunikaciju sa partnerom, koja je veoma važna u vezi, a često je uzimamo zdravo za gotovo. Komunikacija je osnova za izgrađivanje poverenja i ključ za uspešnu vezu. Maženje je jednostavan način da pobegnete od gungule napornog dana i sakrijete se u zagrljaju voljene osobe. Ovo nam daje priliku da se usredsredimo na pozitivne osećaje, koje doživljavamo zajedno sa partnerom. Dovoljno je samo 15 minuta maženja dnevno kako biste osnažili vašu vezu.

2. Poboljšava seksualni život

Naučnici tvrde da je maženje i ljubljenje posle odnosa neophodno kako bi partner bio srećniji i zadovoljniji. Ovo je savet od suštinskog značaja za one sa već formiranim porodicama, odnosno za one kojima romantika više nije prioritet. Ukoliko napravite mesta za maženje, ljubljenje i razgovore posle odnosa to će sigurno pojačati osećaj zadovoljstva celokupnog seksualnog iskustva.

3. Smanjuje stres

Sudeći po eksperimentu koji su sproveli savetnici za parove sa psihologom, oksitocin nadjačava kortizol, hormon stresa. Stres je jedna od najčešćih „bolesti” današnjice, a ukoliko se otarasite negativnih emocija to može smanjiti rizik od srčanog udara. Da biste se osećali bolje, naš savet je da se ušuškate sa nekim koga volite, umesto konzumiranja raznih tableta za smirenje.

4. Umanjuje bol

Setite se perioda kada ste bili dete i kako je, svaki put kada se povredite, bilo mnogo lakše kada neko „ljubi da prođe”. Tada smo verovali u natprirodne sposobnosti mame i tate koji poljupcima uklanjaju bol, a sada verujemo u magiju oksitocina, hormona za koji je dokazano da umanjuje bol. S obziom na to, maženje može umanjiti osećaj bola ili ga bar učiniti podnošljivim.

5. Ojačava imuni sistem

Postoji jaka veza između mozga i imunog sistema, odnosno, ono što nam je u glavi utiče pozitivno ili negativno na naše zdravlje. Neki naučnici tvrde da su optimistično razmišljanje, izražavanje emocija i održavanje veza neki od odličnih načina da se ojača imunitet i sačuva dobro zdravlje, a maženje je pravi način za ostvarivanje svega što je prethodno navedeno.

6. Pomaže da lakše zaspimo

Već smo rekli da se ovom prilikom oksitocin luči više nego kortizol, hormon stresa. Ovaj „ljubavni hormon” se u mozgu oslobađa kada smo smireni i bezbrižni, i samim tim olakšava san.

7. Smanjuje potrebu za hranom, alkoholom, opijatima.

Nakon niza studija, dokazano je da lučenje oksitocina ima sposobnost da smanji želju za hranom, alkoholom i drugim supstancama koje su štetne za zdravlje. Tako maženje može da spreči noćne posete frižideru.

Kada se rodimo, stave nas u majčino naručje. Kako rastemo, učimo kako da izrazimo nežnost i privrženost putem zagrljaja. Sećate se da niste mogli da zaspite kada omiljena plišana igračka nije bila ušuškana pored vas? Da ne dužimo, vreme je da zagrlite voljenu osobu i stvorite malo oksitocina.

(redinfoportal)

Loading...

Video nedelje

SANDRO X CACHE X PANCHA - TO JE TAJ LAJF

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

Close