Booking.com
Lepota i zdravlje News Saveti

Zašto je dobro prati noge u kupki od jabukovog sirćeta?

kupka za noge

Dobra kupka za stopala može biti odličan i opuštajući način za početak dana, a ako stopala namačete u jabukovom sirćetu, rezultati će vas ugodno iznenaditi. Namakanje stopala je jedan od načina nege tela i naročito se preporučuje osobama koje imaju problema sa zdravljem stopala.

Topla kupka od jabukovog sirćeta u bilo koje doba dana je odlična za čišćenje i ublažavanje zdravstvenih tegoba stopala. Ova kupka će vam pomoći da uklonite mrtve stanice kože. Jabukovo sirće ima prepoznatljiv miris koji će osvežiti vaša stopala.

Ovo sirće se dobija fermentacijom prirodnih šećera. Ima blago kiselo svojstvo i većinom sadrži 4 do 8% jabučne kiseline. Već vekovima se koristi za čišćenje i dezinfekciju.

Uzmite posudu koja je dovoljno velika za vaša stopala i više od polovine napunite toplom vodom. Voda mora biti dovoljno topla da se osećate ugodno i ne previše vruća. Ako je napolju visoka temperatura, onda je bolje koristiti hladnu vodu koja će vas ujedno osvežiti. U lavor dodajte najviše 1 šolju jabukovog sirćeta i dobro promešajte.

Stopala namačite oko 30 minuta. Miris sirćeta neće ostati na stopalima, već će jako brzo ispariti. Osim toga, stopala nakon namakanja možete isprati hladnom vodom i pustiti ih da se osuše na vazduhu. Namakanje stopala u jabukovom sirćeta može pomoći u ublažavanju sledećih stanja: pčelinji ubodi, bolovi u mišićima, opekotine, suva koža, gljivice na noktima, neugodan miris stopala, kurje oči i bradavice, atletsko stopalo, ispucala koža na petama…

Istraživanja su pokazala da je dovoljno 2 do 3% jabučne kiseline kako bi se sprečilo širenje velikog broja bakterija, zbog čega se namakanje stopala preporučuje svima.

Ipak, stručnjaci ne preporučuju dugoročno korištenje jabukovog sirćeta. Ima blago kiselo svojstvo i dugoročno učestalo korištenje može uzrokovati iritacije kože. Ako osetite peckanje na stopalima, odmah ih isperite toplom vodom.

Postoje istraživanja koja su pokazala da neke spojeve apsorbujemo i putem kože. Jabukovo sirće sadrži enzime i minerale koji se mogu apsorbovati putem kože. Naučnici  su takođe ustanovili da uzimanjem jabukovog sirćeta možete smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara, a naročito delotvornim se pokazao u prevenciji pretilosti.

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia