Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Zašto imate česte migrene: Problem možda leži u prevelikoj količini ovih namirnica

glavobolja

Možete osetiti kako vam puzi po čelu – ili možda po potiljku – napadi migrene. Da li je to stres, loš san ili je možda nešto što ste jeli? U zavisnosti od vaših jedinstvenih pokretača, moguće je da vaša ishrana može da doprinese bolu u glavi.


 

Razna hrana je povezana sa pulsiranjem, lupanjem, mučninom i vizuelnim simptomima migrene.

Kofein

Za migrene, kofein je mešana kesa. „Kofein se obično smatra okidačem za migrenske glavobolje. Međutim, za druge, šoljica kafe često je znak brzog olakšanja na putu“, kaže Ejmi Mojer, direktor kulinarske medicine na Univerzitetu Severne Karoline-Grinsboro. Mojer kaže da trenutno nema dovoljno dokaza da se pravi tačna korelacija između kafe i glavobolje.

Ipak, ako imate migrenu, ona podstiče da pratite kako povećanje ili smanjenje kofeina utiče na vas. „Prekomerna upotreba kofeina, posebno preko 200 miligrama dnevno, često može da uzrokuje početak migrene.

Alkohol

Iako koktel u poslepodnevnim časovima može da deluje opuštajuće, on bi zapravo mogao da doprinese razvitku migrene. Udruženje za poremećaje migrene navodi alkohol kao jedan od najčešćih okidača u ishrani.

Razlozi za ovo su slabo shvaćeni, kaže Alisa Pačeko, RD . “Određena jedinjenja u alkoholu, kao što su kongeneri ili histamin, mogu biti kriva. Alkohol je takođe diuretik, što može dovesti do dehidracije.”

Hrana sa fenilalaninom

„Fenilalanin je esencijalna aminokiselina koja se nalazi u izvorima proteina“, kaže Mojer. Ovo uključuje meso, ribu, jaja i mlečne proizvode, orašaste plodove, semenke i mahunarke. “Visoke doze su povezane sa glavoboljama, uključujući migrene.”

Pošto se fenilalanin nalazi u mnogim zdravim proteinskim namirnicama, potpuno odbacivanje verovatno nije odlična ideja za opšte dobro. Najbolje je koristiti u umerenim dozama, piše sajt mind Body Green.

 

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

PRess Serbia