fbpx
Fitness Health and beauty Lifestyle

Zašto bismo trebali dizati tegove svake nedelje?

Zašto bismo trebali dizati tegove svake nedelje?

Kako starimo, mišićna masa se smanjuje. Ako telo ne održavamo snažnim, čvrstim i gipkim, mišiće će zameniti masne stanice. Da bismo to sprečili, treba redovno vežbati, dizati tegove na nedeljnoj bazi.


 

I da, dizanje tegova će nam pomoći u ostvarivanju tog cilja, bez obzira jesmo li ženskog ili muškog roda, tvrdi Bradley Simmonds, fitness guru i autor knjige “Get It Done: My Plan, Yoru Goal: 60 Recipes and Workout Sessions for a Fit, Lean Body”(Napravi to: Moj plan, tvoj cilj: 60 recepata i vežbi za fit, mršavo telo).

Dizanje tegova na nedeljnoj bazi pomaže održati mišićni tonus tela, ali je i dobra prevencija od različitih povreda, štiti zglobove, povećava ravnotežu i koordinaciju te smanjuje rizik od dobivanja nekih bolesti poput osteoporoze. Dizanje tegova, naime, jača i kosti.

Mnoge dame boje se dizanja tegova jer misle da će im već nakon nekoliko treninga narasti bicepsi i tricepsi kao kod muških body buildera. Bradley Simmons tvrdi da je to malo verojatno, a pogotovo jer žene imaju visoke nivoe estrogena u telu.

Telo je savršeni stroj koji treba gorivo. Kada dižete tegobe, telo traži odgovarajuće količine belančevina i složenih ugljikohidrata.

Ako niste sigurni je li dizanje tegova za vas, muskulaturu tela ojačajte vežbama za pojedine grupe mišića poput sklekova i čučnjeva.

Odlučite li nakon toga da ste spremni za veće izazove, osnažite se dizanjem tegova. Na raspolaganju vam je sve od malih bučica do šipki s tegovima.

3 važna saveta za treniranje s tegovima:

1. NAUČITE PRAVILNO TRENIRATI 

Naučite ispravnu tehniku dizanja tegova jer biste se u suprotnom mogli povrediti. Ako ne znate pravilno dizati tegove nećete videti ni rezultate. Zamolite trenera u teretani da vas nauči ispravnu tehniku, ili istražite kako se to čini na internetu.

2. NE PRETERUJTE S TEGOVIMA

Povećavajte težinu tegova postepeno. Nemojte se dovesti u stanje da nakon jednog treninga morate odmarati ostatak nedelje.

3. JEDITE PRAVU HRANU 

Telo je savršeni stroj koji treba gorivo. Kada dižete tegove, telo traži odgovarajuće količine belančevina i složenih ugljikohidrata. Prehrana je vrlo važan dio uspešnog treninga.

(zadovoljna.hr)

Loading...

Video nedelje

MILICA TODOROVIC & MIRZA SELIMOVIC - AVET

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA