Početna » News » Društvo » ZAKON NE ZABRANJUJE MALOLETNICIMA DA PUCAJU U STRELJANAMA?
Društvo

ZAKON NE ZABRANJUJE MALOLETNICIMA DA PUCAJU U STRELJANAMA?

ZAKON NE ZABRANJUJE MALOLETNICIMA DA PUCAJU U STRELJANAMA?

“U zakonu ne postoji nigde ta starosna barijera”


Nakon jučerašnjeg masovnog ubistva u OŠ Vladislav Ribnikar na Vračaru, na licu mesta nađeno je čak 57 čaura i šest metaka.

Ono što je potvrđeno jeste da je dečak koji je izvršio ubistvo ranije išao sa ocem u streljanu, kao i da su pištolji koje je koristio očevi i uredno prijavljeni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je dečakov otac bio počasni član jedne streljane, ali je upitao kako je moguće da je detetu dozvoljeno da puca u streljani.

Međutim, član Nacionalne asocijacije za oružje Srbije Dušan Ilić kaže za 24sedam da Zakon o oružju ne precizira sa koliko godina neko može da puca u streljani.

– U zakonu ne postoji nigde ta starosna barijera. Kaže se da oružje na strelištima mogu koristiti korisnici strelišta, a ne piše da to mogu samo punoletna lica – kaže Ilić.

On dodaje da deca počinju da se bave streljaštvom već sa 9-10 godina.

– Prvo krenu sa vazdušnom puškom, a sa 12 već mogu da koriste malokalibarski pištolj i pušku. Ali velike kalibre u sportskom streljaštvu smeju tek sa 16 godina – dodaje on.

Ilić kaže da je u ovom slučaju “otac zatajio” jer ga je on i doveo u streljanu. Inače, otac je izjavio da je oružje kojim su počinjena ubistva bilo u sefu, ali da je dečak saznao šifru i onda ga otvorio.

– Odgovoran je svakako jer ako ima šifru na sefu može da je menja svaki dan, a ne da mu bude uvek ista šifra. Ima tu niz okolnosti a tek ćemo saznati približnu istinu – kaže on.

Za oca kazna, za dečaka ništa

Inače, ocu se na teret stavlja krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti za koji je zaprećena kazna od 12 godina zatvora. Međutim, maloletni dečak neće odgovarati zato što još nije napunio 14 godina.

Advokat Ivan Simić potvrdio je za pomenutu redakciju da maloletnik koji je izvršio ubistvo ne može krivično da odgovara a to je rekla i advokatica Olja Oliverić Novaković.

Ona nije mogla da precizira koliku kaznu bi mogao da dobije otac dečaka jer, kako kaže, ovo je nezapamćen slučaj u advokatskoj i pravnoj praksi.

– Ja ne mogu sebe da nateram da razmišljam kao profesionalac u ovom trenutku jer sam u šoku kao roditelj. Ja se plašim da ovo može da bude okidač za dalje – dodaje ona.

Na pitanje da li bi strožiji zakoni prema maloletničkim prestupima doveli do manje stope kriminala u ovoj populaciji, ona kaže da je ti hipotetičko pitanje.

– Treba da postoji generalna prevencija u krivično-pravnom smislu što su sistemi sankcija. Ali prevencija u društvu, školama, porodici… to je ključ svega – zaključila je ona.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ ESPRESO

PRess Serbia