Booking.com
Početna » Entertainment » Zadrugarstvo – razvojna šansa Srbije
Entertainment Event Izložba Zanimljivosti

Zadrugarstvo – razvojna šansa Srbije

Naši voćati, Milićevo selo


Zadružni savez Srbije i ove godine organizovao je stručnu raspravu u okviru Sajma etno hrane i pića, u cilju unapređenja rada zemljoradničkih zadruga na teritoriji Republike Srbije, sa temom „Zadrugarstvo – razvojna šansa Srbije“. U okviru ove teme učešće su uzeli Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Darko Božić, predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović i Božo Joković, direktor Prve složene zemljoradničke Zadruge – NAŠI VOĆARI, Milićevo Selo.

Zadrugarstvo – razvojna šansa Srbije

Božić je ovom prilikom istakao značaj programa Vlade Republike Srbije „500 zadruga u 500 sela“ koji ima za cilj obnovu srpskog sela i unapređenje rada zemljoradničkih zadruga na teritoriji Republike Srbije. Ovaj program u prethodne dve godine rezultatirao je formiranjem 320 novih zadruga, a sprovodi se preko kabineta ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća, Milana Krkobabića. Kao primer dobre prakse u Zadrugarstvu navedena je novoformirana Prva složena zemljoradnička zadruga – NAŠI VOĆARI.

Zadrugarstvo – razvojna šansa Srbije

Sedište Složene zadruge je u Milićevom Selu gde će se odvijati prerada voća u finalne proizvode i vršiti plasman kompletne kooperantske proizvodnje koja se odvija u Zadrugama osnivačima. Upravo preko Složene zadruge će se vršiti nabavka reprodukcionalnog materijala, direktan nastup na tržištu kapitala, i plasman gotovih proizvoda – prerađen, svež i zaleđen program voća koji će biti formiran u nekoliko kategorija

Zadrugarstvo – razvojna šansa Srbije

Pored nabavke opreme i proizvodnje finalnih proizvoda kroz višu fazu prerade, dominantna su i ulaganja u zadruge koje se bave stočarskom proizvodnjom, prvenstveno govedarskom i ovčarskom, jer se ove proizvodnje uspešno mogu unaprediti i stabilizovati kroz zadružni način organizovanja. Imajući u vidu da je stočarstvo jedna od dve osnovne grane poljoprivrede, Ministarstvo će i u narednoj godini subvencionisati nabavku kvalitetnog priplodnog grla za unapređenje primarne stočarske poljoprivredne proizvodnje.

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Oktobar 2023
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia