Početna » Travel » YUTA uputila zahtev Vladi – tri mere za spas turističkih aranžmana i zaposlenih u ovom sektoru!
Travel

YUTA uputila zahtev Vladi – tri mere za spas turističkih aranžmana i zaposlenih u ovom sektoru!

Od kada je otkriven, virus COVID-19 je ekonomski najviše pogodio industriju turizma. Yuta je uputila zahtev Vladi i predložila tri mere za spas turističkih aranžmana i zaposlenih u ovom sektoru.


 

Već sada veliki broj avio-kompanija i turističkih agencija ima ogromne gubitke usled otkazivanja putovanja. Veruje se da je industrija putovanja u najvećoj krizi u poslednjih 18 godina, piše britanski Gardijan.

Otkazano više hiljada letova

Korona virus je između ostalog uslovio da se otkaže preko 1000 letova do kraja maja, kao i da veliki broj putnika odustane od svojih planiranih putovanja, kako poslovnih, tako i privatnih.

Za manje od dva meseca tri američka operatera kruzera izgubila su više od 42 milijarde dolara tržišne vrednosti, odnosno više od polovine vrednosti. Hoteli su kako navodi Gardijan takođe teško pogođeni, a berzanski indeks koji održava stanje u tom sektoru je pao za 18,5 odsto u prva dva meseca ove godine.

Srbija – više od 7.000 zaposlenih strahuje od gubitka posla

U Srbiji je situacija u turističkom sektoru vrlo kritična, i više od 7.000 zaposlenih strahuje od gubitka posla… U međuvremenu zatvoreni su prvi hoteli zbog otkazivanja noćenja gostiju usled korona virusa.

Direktor HORES-a Georgi Genov je izjavio da je za sada u 64 hotella otkazano 7.132 individualnih noćenja, kao i 25.337 grupnih noćenja, koja su ranije zakazana.

U želji da pomogne, YUTA – Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije, je juče od resornih državnih institucija zatražila direktnu pomoć i uvođenje tri mere koje bi zaštitile hiljade građana koji su uplatili aranžmane, ali i zaposlene u ovom sektoru kojih ima između 5.000 i 7.000.

YUTA – mere koje su u interesu svih

O kakvim merama je reč?

YUTA je u pismu, upućenom resornom Ministarstvu trgovine i turizma, ali i Ministarstvu finansija, zatražila uvođenje vrednosnih vaučera, beskamatnih pozajmica, kao i oslobađanje poreza i doprinosa na zaspolene, i sve to u periodu dok traje kriza.

„Sve ovo je nastalo kao posledica korona virusa. Niko ovo nije izazvao u turizmu, zato apelujem građane za strpljenje i razumevanje. U interesu je svih da nađemo rešenje koje bi prvo pomoglo putnicima, pa onda i zaposlenima u ovom sektoru“, reči su Aleksandra Seničića, direktora YUTA-e koji smatra da je najveći problem agencija u ovom trenutku njihova likvidnost, te da povraćaj novca nije rešenje…

YUTA – likvidnost najveći problem agencija u ovom trenutku

„Likvidnost agencija je u ovom trenutku najveći problem agencija koje nemaju dnevni prihod, a novac koji je uplaćen od strane putnika već je prebačen stranim partnerima, hotelima i avio-kompanijama, koji su takođe u problemu zbog virusa. Sve je stalo.“

Seničić je za naš magazin potvrdio da je već došlo do prvih kontakta između agencije i nadležnih ministarstava, te da je sada na državi da donese određene odluke koje bi omogućile sprovođenje predloženih mera. Očekivanja su da će se ipak postići neki dogovor.

Za sada po zakonu, svaka agencija mora da vrati novac svima koji žele da otkažu aranžman, i to u roku od 15 dana. Takvo pravilo u trenutnim okolnostima, kada agencije nemaju dnevne prihode a novac im ne vraćaju strani partneri, bi opstanak svih agencija doveo u pitanje. Zato je preporuka da Vlada ukine uredbom ovo pravilo i prihvati model vaučera..

„Mi smo već pripremili vaučere, svojevrsni vrednosni dokument čija bi vrednost odgovarala uplaćenom aranžamanu, a koje bi putnik mogao da preuzme u agenciji, u kojoj je uplatio putovanje i iskoristi u nekom narednom periodu, do šest meseci ili do kraja godine. Za uvođenje ovih vaučera, potrebna nam je država, jer izdavanje istih po sadašnjem zakonu nije dozvoljeno.“

Stabilizacija situacije – nada agencija

Direktor YUTA-e se svakako nada da će se situacija sa korona virusom stabilizovati, jer i ove mere su kratkoročne.

„Nadamo se da ovo neće potrajati, jer i ove mere bi pomogle agencijama samo u kratkoročnom periodu. Svakako još jednom apelujemo na građane da imaju strpljenja, i da se za sva pitanja u vezi svojih putovanja, obrate agencijama u kojima su uplatili svoje aranžmane.“

Seničić je takođe za naš magazin izjavio kako bi se uvođenje mera odnosilo i na agencije koje nisu članice YUTA-e.

„Naravno da bi se te mere odnosile i na agencije koje nisu naš član. Naša želja je da pomognemo kompletnom turističkom sektoru da prebrodi krizu, s nadom da će već od juna biti stabilizacija rada.“

(travelmagazine/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia