Početna » Lifestyle » Wabi-Sabi: Trend uređenja koji mane voli više od savršenstva!
Lifestyle New Look Saveti Zanimljivosti

Wabi-Sabi: Trend uređenja koji mane voli više od savršenstva!

Čovek modernog doba teži savršenstvu u svakom pogledu. Stalno smo u potrazi za savršenstvom i želimo ga ostvariti u svakom aspektu života pa se tako često opterećujemo idejom da bi i naš dom trebao biti savršen. Ovakvom načinu razmišljanja protivi se Wabi-Sabi, umetnost pronalaska lepote u “manama”.


 

Iza izraza Wabi-Sabi krije se tradicionalna japanska estetika, umetnost pronalaska lepote u nesavršenostima.

U svetu masovne proizvodnje zasićenom tehnologijom svakodnevno težimo autentičnosti. S obzirom na to da je u vanjskom svetu teško pronalazimo, možemo je uneti u svoj dom.

Jedan od najvećih trendova u uređenju interijera u 2018. godini inspirisan je upravo Wabi-Sabi filozofijom. To znači da u životni prostor možemo uneti sve što se suprotstavlja ideji modernog estetskog savršenstva.

Stari drveni nameštaj, ručno rađena keramika, plahte i jastučnice od lana ili starinskog platna, cigleni zid bez fasade, drveni podovi grube završne obrade… Ovaj stil uređenja voli sve što je nesavršeno i nepravilno. Pukotine, ogrebotine, rđa – ne morate se plašiti ovih pojava jer se upravo u njima krije lepota udobnog životnog prostora.

Da biste uredili dom prema ovoj filozofiji, ne morate nužno ići u trgovačke centre nego možete posegnuti za rustikalnim predmetima s buvljaka ili pak iz podruma izvući stari nameštaj.

Wabi-Sabi ne poznaje mane nego u svemu što moderan svet doživljava kao manu pronalazi nešto posebno i lepo. Stoga ne bacajte okrnuto posuđe i ne žurite u dućan po kantu boje s kojom ćete obojiti oguljene površine na zidovima.

(zadovoljna.hr)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia