Booking.com
Početna » News » Društvo » Vujović: Ulaganje u ekologiju ostaje prioritet
Društvo EKO News

Vujović: Ulaganje u ekologiju ostaje prioritet

Ove godine najveće interesovanje za subvencionisanu kupovinu eko vozila

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da će ulaganje u zaštitu životne sredine ostati jedan od prioriteta i u budućnosti, a fokus će, kako je navela, biti na izgradnji nedostajuće zelene infrastrukture u Srbiji i smanjenju aerozagađenja.


Ministarka je navela da se u više lokalnih samouprava u Srbiji gradi kanalizaciona mreža, koja je preduslov za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda. Ona je dodala da je reč o kapitalnim investicijama koje će doprineti podizanju standarda zaštite životne sredine i boljem kvalitetu života.

Među najznačajnije projekte resornog ministarstva, Vujović je istakla izgradnju sedam regionalnih centara za upravljanje čvrstim otpadom, koji će rešiti pitanje odlaganja i tretmana otpada za 50 lokalnih samouprava. Prema njenim rečima, prvi radovi na ovim projektima u planu su već početkom sledeće godine.

Govoreći o kvalitetu vazduha, ministarka je istakla da zagađenje postoji više od 50 godina i dodala da je u prethodne dve godine najviše urađeno za čistiji vazduh u Srbiji.

– Zamenili smo veliki broj kotlarnica u toplanama i javnim ustanovama, koje sada koriste ekološki prihvatljivije energente, a građanima u više lokalnih samouprava omogućili da uz subvencije zamene kotlove u svojim domaćinstvima. Pored toga, dajemo i subvencije za kupovinu eko vozila, a iz godine u godinu širom Srbije realizujemo i projekte pošumljavanja. Država ulaže i velika sredstva u sisteme za odsumporavanje u termoelektranama, a efekat toga će biti vidljiv u narednim godinama – rekla je Vujović.

Ministarka je navela da razume deo građana koji očekuju da se problem aerozagađenja što pre reši, ali da je neodgovorno to što pojedinci tvrde da ništa po tom pitanju nije urađeno.

-Rezultati postoje i ulagaćemo još više. Zaštita životne sredine ne bi trebalo da bude teren za podele u društvu, već polje zajedničkog delovanja u kojem svi težimo istom cilju, a to je čista i zdrava Srbija očuvana za generacije koje dolaze – istakla je Vujović.

Ministarka se osvrnula i na veliku akciju pošumljavanja “Srbija sadi”, koja se trenutno sprovodi u 30 gradova i opština, i zahvalila građanima koji su se u velikom broju priključili i time dali doprinos ovoj akciji.

– Pošumljavanje jeste jedan od načina da zajedno unapredimo životnu sredinu i kvalitet vazduha, a samo tokom ove akcije će biti posađeno više od 50 hiljada sadnica širom Srbije. Sa ovakvim aktivnostima nastavićemo i u budućnosti – poručila je Vujović.

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Oktobar 2023
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia