Booking.com
Početna » EKO » Vujović: U Sremskoj Mitrovici počinje odvajanje otpada u domaćinstvima
Društvo EKO News

Vujović: U Sremskoj Mitrovici počinje odvajanje otpada u domaćinstvima

Vujović: U Sremskoj Mitrovici počinje odvajanje otpada u domaćinstvima

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas liniju za separaciju otpada u okviru Regionalne deponije Srem-Mačva, povodom početka implementacije projekta primarne separacije otpada u domaćinstvima u Sremskoj Mitrovici i otvaranja Evropske zelene nedelje.


Ministarka Vujović je regionalnu deponiju obišla zajedno sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom, ambasadorkom Kraljevine Švedske Anikom Ben David, ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i gradonačelnicom Sremske Mitrovice Svetlanom Milovanović.

Vujović: U Sremskoj Mitrovici počinje odvajanje otpada u domaćinstvimaProjekat „Uspostavljanje primarne separacije komunalnog otpada u četiri regiona za upravljanje otpadom: Duboko, Srem-Mačva, Pančevo i Pirot”, sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Evropske unije i Kraljevine Švedske. U sklopu projekta, Evropska unija i Vlada Srbije obezbeđuju 26 vozila za transport reciklažnog otpada i više od 90.000 kontejnera i kanti, kao i veliku kampanju informisanja građana o primarnoj separaciji otpada u 17 gradova i opština.

Vujović je zahvalila evropskim partnerima na sveobuhvatnoj podršci Srbiji u projektnim aktivnostima koje imaju za cilj unapređenje sistema upravljanja otpadom.

Vujović: U Sremskoj Mitrovici počinje odvajanje otpada u domaćinstvima– Implementacijom ovog projekta, Sremska Mitrovica, ali ostale lokalne samouprave koje su njime obuhvaćene, poboljšaće upravljanje otpadom i unaprediće stanje životne sredine. Pomoć lokalnim samoupravama ogleda se u donaciji plavih kanti koje će biti podeljene građanima kako bi mogli da odvajaju suvi, reciklabilni otpad u domaćinstvima. Donirani su i plavi i žuti kontejneri koji će biti postavljeni u stambenim naseljima, kao i vozila za sakupljanje otpada. Odvajanjem otpada na mestu nastanka, u domaćinstvima, omogućava se reciklaža dela otpada i smanjuju količine koje završavaju na deponiji – rekla je Vujović.

Ministarka Vujović je danas najavila i proširenje regionalne deponije Srem-Mačva, kao i dodatno opremanje, ističući da će Sremska Mitrovica dobiti jedan od najmodernijih regionalnih centara u skladu sa standardima EU.

– Uskoro ćemo potpisati ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Francuskom agencijom za razvoj za realizaciju ovog kapitalnog projekta. Istovremeno, nastavićemo sa zatvaranjem i sanacijom nesanitarnih deponija, poput deponije “Sovljak” u Bogatiću, uklanjanjem divljih deponija širom Srbije, ali i sa izgradnjom neophodne infrastrukture za sekundarnu separaciju otpada koja je preduslov za uvođenje odvajanja otpada u domaćinstvima – rekla je Vujović.

Ministarka je naglasila da je rešavanje pitanja upravljanja otpadom u Srbiji i povećanje stope reciklaže ključno za čistiju budućnost.

-Intenzivno radimo na uklanjanju divljih deponija i imaćemo rezultat od 700 očišćenih lokacija za godinu dana. Važno je da taj otpad bude adekvatno zbrinut i recikliran, ali je isto tako neophodan kontinuiran rad na podizanju svesti građana da smeće nije otpad, već resurs koji može ponovo da se iskoristi. Pozivam građane Sremske Mitrovice, ali i Šapca, Šida, Bogatića da iskoriste mogućnosti projekta koji smo danas pokrenuli i da odvajanjem otpada u svojim domaćinstvima doprinesu zdravijoj životnoj sredini– rekla je Vujović.

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Septembar 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia