Booking.com
Početna » EKO » Vujović u Pirotu: kvalitet vode i vazduha u graničnim okvirima
Društvo EKO News

Vujović u Pirotu: kvalitet vode i vazduha u graničnim okvirima

Vujović u Pirotu: kvalitet vode i vazduha u graničnim okvirima

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je današnjoj sednici Kriznog štaba u Pirotu gde je nakon prevrtanja cisterne sa amonijakom 26. decembra na teritoriji ove opštine i dalje vanredna situacija.


Podsećajući da je juče zahvaljujući brzoj reakciji Agencije za zaštitu životne sredine postavljena mobilna stanica za merenje kvaliteta vazduha na kojoj je instaliran i analizator koji pokazuje koncentraciju amonijaka, Vujović je rekla da Ministarstvo zaštite životne sredine od početka prati stanje na terenu.

Vujović u Pirotu: kvalitet vode i vazduha u graničnim okvirima„Ono što je pre svega važno za građane Pirota i Bele Palanke je da je kvalitet vazduha, odnosno koncentracija amonijaka u okviru graničnih vrednosti. Takođe, analiza kvaliteta vode u Nišavi je pokazala da je na jednoj od dve lokacije sa kojih su uzorci uzeti voda nešto lošijeg kvaliteta. Kvalitet vode se prati i tokom dana uzeće se uzorci još 4 puta kako bi se uradile dodatne analize. Naši inspektori će uzorke zemljišta uzeti kada se uklone vagoni i kada lokacija bude bezbedna i pristupačna, a javnost ćemo redovno obaveštavati i o kvalitetu vode i vazduha kao i o svim dobijenim rezultatima i naravno, preporukama“, rekla je Vujović naglašavajući da blisko sarađuje i ima neprekidnu komunikaciju sa drugim ministrima i relevantnim institucijama jer Ministarstvo na osnovu rezultata daje preporuke Štabu za vanredne situacije.

Vujović u Pirotu: kvalitet vode i vazduha u graničnim okvirimaVujović je zahvalila gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću i svim članovima Kriznog štaba za pravovremenu reakciju i sprečavanje ekološke katastrofe izražavajući optimizam da će se situacija brzo normalizovati.

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia