Booking.com
Početna » EKO » Vujović u Lučanima: Nastavićemo da unapređujemo kvalitet životne sredine u svakoj opštini u Srbiji
Društvo EKO News

Vujović u Lučanima: Nastavićemo da unapređujemo kvalitet životne sredine u svakoj opštini u Srbiji

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas sa predsednikom opštine Lučani Milivojem Dolovićem novu gasnu kotlarnicu u Guči, koja je izgrađena uz podršku ministarstva.


Vujović u Lučanima: Nastavićemo da unapređujemo kvalitet životne sredine u svakoj opštini u SrbijiVujović je istakla da je ovaj projekat od velikog značaja za opštinu jer će prelaskom toplane sa uglja na ekološki prihvatljiviji energent u velikoj meri biti smanjeno aerozagađenje u centru Guče.

– Danas smo se u opštini Lučani uverili da je projekat realizovan i da je stara kotlarnica zamenjena. Želim da zahvalim opštinskom rukovodstvu što su bili odgovorni pre svega prema svojim građanima i što su kandidovali ovaj projekat na javnom konkursu ministarstva. Očekujem da će nova kotlarnica početi sa radom u predstojećoj grejnoj sezoni, a grejaće 180 stanova iz okolnih zgrada i nekoliko poslovnih prostora. U centru Guče neće više biti pretovara ni sagorevanja uglja, a pepeo i crni dim koji su smetali građanima postaju prošlost. To će sveukupno doprineti da građani koji ovde žive imaju osetno bolji kvalitet vazduha. Nastavićemo da se trudimo i da realizujemo projekte, kako bi u svakoj opštini u Srbiji unapredili ekološku sliku, a time i kvalitet života građana – rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da je opština Lučani i jedna od 17 lokalnih samouprava u Srbiji u kojoj se uvodi separacija otpada u domaćinstvima.

Vujović u Lučanima: Nastavićemo da unapređujemo kvalitet životne sredine u svakoj opštini u Srbiji– U okviru projekta, koji sprovodimo u saradnji sa evropskim partnerima, za Lučane smo obezbedili 1.350 kanti i 85 kontejnera za reciklažni otpad, kao i vozilo za transport primarno separisanog otpada. Oprema je već dopremljena, a u planu je u narednom periodu podela kanti domaćinstvima i edukacija građana kako da pravilno selektuju otpad. Cilj je da povećamo stopu reciklaže otpada u četiri regiona u Srbiji koji su obuhvaćeni ovim projektom, ali i da smanjimo količine otpada koji završavaju na deponijama – rekla je Vujović.

Govoreći o unapređenju sistema upravljanja otpadom, ministarka je najavila da će Duboko – Užice gde se, između ostalog, odlaže otpad i iz opštine Lučani, biti jedan od najsavremenijih regionalnih centara za upravljanje otpadom u Srbiji. Ona je navela da je država obezbedila sredstva za ulaganje u opremu i izgradnju potrebne infrastrukture kako bi se otpad iz svih devet lokalnih samouprava, koje gravitiraju ka ovom regionalnom centru, zbrinjavao i tretirao po najvišim standardima.

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia