Početna » EKO » Vujović u Kruševcu razgovarala sa građanima o izgradnji modernog centra za upravljanje otpadom
Društvo EKO News

Vujović u Kruševcu razgovarala sa građanima o izgradnji modernog centra za upravljanje otpadom

Vujović u Kruševcu razgovarala sa građanima o izgradnji modernog centra za upravljanje otpadom

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović razgovarala je danas u mesnoj zajednici Jasika u Kruševcu sa građanima Srnja i Jasike o efektima i značaju modernog regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom „Kruševac – Srnje“, čija izgradnja uskoro počinje. Sastanku sa građanima prisustvovala je i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.


Ministarka Vujović je istakla da će novi regionalni centar rešiti problem upravljanja komunalnim otpadom za Grad Kruševac i četiri opštine Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Ćićevac i Blace.

Vujović u Kruševcu razgovarala sa građanima o izgradnji modernog centra za upravljanje otpadom– Za nas su regionalni i reciklažni centri izuzetno važni, jer je to ono što nedostaje Srbiji. Ovim projektom, za čije sufinanisiranje je ministar Momirović prošle godine potpisao ugovor sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW), omogućiće se izgradnja regionalnog centra po evropskim standardima. Ono što je takođe važno jeste kompletna sanacija nesanitarne deponije u Srnju. U razgovoru sa građanima čuli smo sa kakvim se problemom susreću poslednjih 40 godina i mi smo danas tu da slušamo građane i da rešavamo te probleme. Zadatak koji je pred nama je da sve što je bilo štetno u Srnju saniramo i da izgradimo regionalni centar po ekološkim standardima, koji će značajno unaprediti stanje životne sredine i kvalitet života građana– rekla je Vujović.

Vujović je dodala da će u okviru projekta biti izgrađene i transfer stanice za pretovar otpada u lokalnim samoupravama koje gravitiraju ka centru, a kroz projekat će biti obezbeđena i dodatna opremu.

Vujović u Kruševcu razgovarala sa građanima o izgradnji modernog centra za upravljanje otpadom– Uspostavljanje reciklažnog centra omogućiće primenu principa cirkularne ekonomije, kako bismo od otpada dobijali novu upotrebnu vrednost što je od suštinskog značaja za budućnost – rekla je Vujović.

Ministarka Vujović je navela da se u Kruševcu sprovode i drugi zeleni projekti, ističući da su na konkursu Ministarstva ove godine odobrena sredstva za zamenu kotla u Osnovnoj školi „Stanislav Binički“, kao i da je tokom prethodne uspešno realizovan projekat pošumljavanja.

Vujović u Kruševcu razgovarala sa građanima o izgradnji modernog centra za upravljanje otpadomTokom posete Kruševcu, Vujović je sa gradonačelnicom Palurović potpisala i ugovore na osnovu kojih će Ministarstvo zaštite životne sredine dodeliti Kruševcu na korišćenje nove kante i kontejnere.

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia