Booking.com
Početna » EKO » Vujović: Subvencije za zamenu individualnih ložišta značajne za bolji kvalitet vazduha 
Društvo EKO News

Vujović: Subvencije za zamenu individualnih ložišta značajne za bolji kvalitet vazduha 

Vujović: Subvencije za zamenu individualnih ložišta značajne za bolji kvalitet vazduha 

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas sa predsednikom Gradske opštine Zvezdara Vladanom Jeremićem kotlarnicu stambene zgrade u Ulici Franje Kluza, u kojoj su uz subvenciju ministarstva zamenjeni kotlovi na ugalj, a građanima omogućeno efikasnije i ekološki prihvatljivije grejanje.


Vujović je navela da se 38 stanova u ovoj zgradi gotovo 55 godina grejalo na ugalj, a da će sa novim kotlovima na pelet građani imati komfornije grejanje, bez čađi i štetnih čestica u vazduhu kako je to bilo svih prethodnih decenija.

-Zahvaljujem opštinskom rukovodstvu i stambenoj zajednici na učešću i saradnji, jer ovo smo uradili zajedno. Benefite ovog projekta, pored stanara čiji je dugogodišnji problem rešen, osetiće i građani koji žive u okolini jer će i vazduh biti čistiji – rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da individualna ložišta u velikoj meri doprinose aerozagađenju, dodajući da su subvencije za prelazak na ekološki prihvatljivije energente jedna od mera za bolji kvalitet vazduha.

-Uz podršku države u prethodne dve godine zamenjen je veliki broj kotlarnica u toplanama, javnim ustanovama i domaćinstvima širom Srbije. To su mahom kotlarnice stare 50 i više godina, kakvu smo imali i u ovoj stambenoj zgradi. Puno toga smo uradili, ali smo svesni da je još mnogo posla pred nama. U narednim godinama odvajaćemo još veća sredstava za subvencije, kako bismo ubrzali sprovođenje projekata u gradovima i opštinama i unapređivali kvalitet vazduha u našoj zemlji – rekla je Vujović i pozvala lokalne samouprave da kandiduju projekte na konkursima ministarstva i sledeće godine.

Prilikom posete stambenoj zajednici u Franje Kluza, ministarka je razgovarala sa vlasnicima stanova, a obišla je i najstariju sugrađanku u zgradi gospođu LJubicu, koja je izrazila posebno zadovoljstvo i zahvalnost jer je problem sa starom kotlarnicom na ugalj konačno rešen.

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Oktobar 2023
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia