Booking.com
Početna » EKO » Vujović predsedavala drugom sednicom Nacionalnog saveta za klimatske promene
Društvo EKO News

Vujović predsedavala drugom sednicom Nacionalnog saveta za klimatske promene

Vujović predsedavala drugom sednicom Nacionalnog saveta za klimatske promene

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović predsedavala je danas drugom sednicom Nacionalnog saveta za klimatske promene, na kojoj su sumirani najvažniji rezultati u odnosu na prethodno zasedanje, kao i planovi za naredni period.


Vujović predsedavala drugom sednicom Nacionalnog saveta za klimatske promeneVujović je istakla da je jedan od najvećih uspeha Srbije u kontekstu međunarodnih obaveza, usvajanje i dostavljanje revidiranog Nacionalno utvrđenog doprinosa Sekretarijatu Okvirne konvencije UN o promeni klime.

– Zajedničkim radom i trudom postigli smo konsenzus po pitanju našeg cilja smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, koji je za više od tri puta ambiciozniji od prethodnog cilja koji smo postavili. Ministarstvo koje vodim nastaviće da ulaže velike napore kako bismo uspostavili sistem za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove u skladu sa Zakonom o klimatskim promenama koji smo doneli prošle godine, a koji će imati pozitivne efekte po građane i privredu – rekla je ministarka Vujović.

Prema njenim rečima, u svetlu klimatskih izazova apsolutni prioritet u narednom periodu je strateško planiranje na nacionalnom i lokalnom nivou.

– Naš plan je da u narednom periodu dostavimo Vladi ključni strateški dokument za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte na nacionalnom nivou, a to je predlog Strategije niskougljeničnog razvoja sa Akcionim planom. Usvajanje Strategije obezbediće osnov za investicije, nova radna mesta i inovacije na nivou cele privrede. Ministarstvo aktivno učestvuje i u izradi budućeg Integrisanog plana za energetiku i klimu koji izrađuje Ministarstvo rudarstva i energetike, što je još jedan ključni dokument za planiranje niskougljeničnog razvoja Srbije. U narednom periodu nastavljamo i sa izradom Programa prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove, koji će predstavljati osnov za planiranje i razvoj ove važne oblasti – rekla je Vujović.

Ministarka je najavila da će uskoro biti organizovan i drugi po redu Dijalog o klimatskim promenama u saradnji sa Programom UN za razvoj, kao priprema za međunarodnu Konferenciju o klimatskim promenama u Šarm el Šeiku. Konferencija će biti održana u novembru 2022. godine, kada će Republika Srbija predstaviti dosadašnje rezultate iz ove oblasti.

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Septembar 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia